progresywny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego, a także dietetyka.
W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych i podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnorodnych stanach fizjologicznych i pacjentom z najróżniejszymi jednostkami chorobowymi.
Podręcznik adresowany jest głównie do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych i instytutów zdrowia publicznego. Będzie także {pomocn|przydatn)y dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Autorzy: Langley-Evans Simon Format: 20.5x28.5cm ISBN: 9788320041514 Objętość: 280 Oprawa: Miękka Rok wydania: 2014 Rok wydania: 2016 Wydawca: PZWL