Zioła Siostry Marii to wyjątkowa pozycja, która jest połączeniem zielnika z książką kucharską. Znajdują się w niej nie tylko ładnie ilustrowane opisy ziół,na dodatek sprawdzone przepisy na rozmaitego typu domowe kuracje ziołowe i pyszne dania z wykorzystaniem ziół.
To prawdziwa skarbnica wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. ------- Książki kulinarne Siostry Marii to elegancko wydana linia bogato ilustrowanych tematycznych poradników. Każda część poświęcona jest innego typu potrawom - mięsnym, jarskim, rybnym czy warzywnym, osobne tomy zawierają przepisy na dania z makaronem, ziemniakami czy potrawy z grilla.
Tak bogaty i najróżniejszy pakiet przepisów łączy to, iż nie wymagają one specjalnych umiejętności kulinarnych, a większość dań można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów.
Dzięki skrupulatnym wskazówkom siostry Marii i dołączonym do nich pięknym zdjęciom bez trudu uda się przyrządzić każdą potrawę. Kolejne części kolekcji nie tylko tworzą kompendium wiedzy kulinarnej, ale układają się na kuchennej półce w wytworną serię - to gratka dla fanów dobrej kuchni i dobrej książki!
Przepis na ziołowe filety rybne z pomidoramiSkładniki:o 800 g filetów rybnych o sok z 1/2 cytryny o 2 cebule o 2 ząbki czosnku o 2-3 łyżki masła klarowanego o 5 pomidorów o 1 duży pęczek bazylii o 1 łyżka startego parmezanu o 1/4 szklanki oliwy lub oleju o sól, pieprz do smaku Wykonanie ziołowych filetów rybnych z pomidoramiFilety rybne umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Cebule i czosnek obrać i umyć. Cebule posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, a miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim rybę.
Wyjąć ją na półmisek, a tłuszcz ze smażenia zachować. Bazylię umyć, osuszyć i porwać ją na kawałeczki. Zmiksować razem z oliwą, parmezanem i połową czosnku. Doprawić solą i pieprzem. Rybę posmarować pastą bazyliową.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia poddusić resztę czosnku, cebulę i pomidory. Doprawić i podawać na talerzu z rybą.