Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przeważnie zaburzenia lipidowe (m.in. Nadmiar cholesterolu albo zbyt niewiele znaczące stężenie dobrego cholesterolu HDL w osoczu krwi) i nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, niewielka intensywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. Do zawału serca lub udaru mózgu. W tym poradniku Czytelnik odnajdzie rady, jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią wykorzystanie wyróznionej diety. Książka posiada praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
kolekcja cyklu: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA ZALECA ISBN: 8320033152 Kod paskowy: 9788320033151 Autorzy: Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra Wydanie: 1 Rok wydania: 2014 Kod wydawcy: 20384 Miejscowość: Warszawa ilość stron: 164 Oprawa: Miękka PKWiU: 58.11.1 Format: 14.5x20.5cm Głębokość (mm): 10 Waga: 0.235 Języki: polski Grupa towarowa: Książka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.