Zmiana stylu życia postępowego społeczeństwa, a także aspekty ekonomiczne produkcji żywności doprowadziły do wzrostu zachorowań oraz występowania nowych chorób, będących następstwem niepożądanych reakcji pokarmowych. Te zaś mogą się pojawić na wszelkich etapach równocześnie łańcucha żywnościowego, jak i przygotowania pokarmów. Źródło problemów w głównej mierze stanowią: zastosowanie naturalnych komponentów, skażenia środowiskowe lub dodatki do żywności stosowane w procesie produkcyjnym.
Wielość zabiegów posiadających na celu obróbkę i ulepszanie żywności, masowa hodowla zwierząt, ogólnoświatowa sieć dystrybucyjna, a także rozwijające się szlaki transportowe sprzyjają przy tym obecności chorób na pokaźnym terenie oraz rozprzestrzenianiu się choćby rzadkich czynników chorobotwórczych pomiędzy wieloma krajami. Dodatkowym czynnikiem ryzyka coraz częściej są lekkomyślnie konsumowane używki równocześnie tradycyjne, jak i nowoczesne.
Znani specjaliści z najróżniejszych dziedzin – dietetyki, medycyny, farmacji i gastroenterologii – przedstawiają w tej interdyscyplinarnej książce wybrane aspekty chorób wynikających z żywienia i zażywania używek, równocześnie je systematyzując. W niniejszej publikacji można także odnaleźć potwierdzone naukowo dane dotyczące przyczyn, patogenezy,, diagnostyki i terapii oraz działań prewencyjnych przeróżnego rodzaju zatruć.
„Jedzenie jest koniecznością, ale jedzenie w sposób inteligentny jest sztuką" Franҫois de La Rochefoucauld
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.