Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i szczególnie indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Żeby zachować korzystny stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z przeróżnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może wywoływać niedobory lub nadmiary żywieniowe a w wyniku czego może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, elementów mineralnych i witamin zawierają różnorodne produkty albo potrawy, co jest konieczne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem korzystnieści w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
- Autorzy: Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow Krystyna, Przygoda Beata
- Format: 28.5x20.5cm
- ISBN: 9788320055863
- pojemność: 150
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2019
- Wydawca: PZWL