W dziedzinie zdrowia i odżywiania nie ma chyba niczego, co byłoby jednakowo niezwykłe i zarazem proste jak niepozorne nasiona lnu. Siemię lniane jako bogate źródło błonnika, lignanów, białka, dobroczynnych tłuszczów i wielu witamin i minerałów jest z pewnością jednym z najzdrowszych,przystępnych i do tego niedrogich pokarmów.
Książka Stosujemy siemię lniane posiada niemało atrakcyjnych danych dotyczących zadziwiających parametry nasion lnu, o których wiedza była przekazywana przez tysiąclecia w Europie i na Bliskim Wschodzie.
Korzyści płynące z ich spożywania są bez wątpienia zdumiewające. Dowiesz się m.in., że siemię lniane: uniemożliwia rozwojowi raka, chroni przed nadciśnieniem, wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy zaparciach, dodaje energii, przyśpiesza spalanie tłuszczu, łagodzi podrażnienia żołądka przy chorobie chorobie wrzodowej.