Autorka dużo uwagi poświęciła wpływowi mleka i jego przetworów, a także mąki pszennej na nasze zdrowie, a także nietolerancji na gluten, opisaładużo przyczyn alergii, koncentrując się na jakości współczesnego pożywienia, dodatkach chemicznych dodawanych do żywności, GMO, zakażeniach pasożytniczych czy grzybach Candida.
Omówione są precyzyjnie alergie u dzieci oraz świadome macierzyństwo. Autorka prezentuje naturalne suplementacje, a także receptury preparatów ziołowych jako przykłady niekonwencjonalnych metod leczenia, pomocnych w zmaganiach się z alergiami.
W książce zamieszczona jesttabela zawierająca spis powodujących alergie dodatków do żywności, ich opis, wykorzystanie i skutki uboczne. Sam zamysł napisania książki zrodził się z zapotrzebowania chwili, ponieważ alergie - tak jak otyłość - stały się plagą współczesności, co należy sobie jak najszybciej uświadomić.
Żyjmy w zgodzie z naturą i korzystajmy z niekonwencjonalnych metod leczenia, gdyż - wedle słów mądrego Hipokratesa - "Przyroda jest lekarzem dla wszelkich chorób". Warto z tej wiedzy skorzystać, gdy ma się na uwadze swoje własne zdrowie.