Lecznicze działanie miodu i innych produktów pszczelich znane jest od stuleci. Jak się okazało, trafności wyrażenia "miód na serce" dowiodły także prace naukowców. Badania autorów książki wskazują na wysoką efektywność miodu w leczeniu chorób kardiologicznych.
Nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca, miażdżyca tętnic, choroba niedokrwienna serca i niemało innych – do leczenia tych dolegliwości z powodzeniem wykorzystuje się miód, propolis, pyłek kwiatowy, pierzgę, mleczko pszczele i jad pszczeli.
Poza metodami leczenia, które proponuje tradycyjna medycyna, warto zwrócić się ku naturze i spróbować apiterapii, która opiera się na leczeniu przy pomocy produktów pszczelich. Z książką powinny się zapoznać nie tylko osoby, które borykają się z chorobami serca i układu krążenia, ponieważ komponenty zawarte w produktach pszczelich są kluczem do zdrowia, a także korzystnego funkcjonowania całego organizmu.
Powyższy opis pochodzi od wydawcy.