Menu
Zamknij

odkrywamy nasiona chia (opr. broszurowa)

Książki medyczne

Opis

Nasiona chia uprawiano przez wieki w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej jako podstawowy produkt żywnościowy. Wyjątkowo cenili je azteccy wojownicy i sportowcy, ponieważ zapewniały im trwałą i potężną dawkę energii. I rzeczywiście te znikome nasiona dostarczają mnóstwa, jak na swoją wielkość, elementów odżywczych. Stanowią nieocenione źródło niskotłuszczowego białka pochodzenia roślinnego oraz błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Co więcej, zawierają osiem razy więcej potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, niżeli można ich znaleźć w łososiu. Oto tylko niektóre korzyści zdrowotne płynące ze spożywania nasion chia:
zmniejszenie stanów zapalnych i bólu stawów
obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
powiększenie poziomu energii w organizmie
powiększenie skuteczności sportowej
usprawnienie procesów trawiennych
przyspieszenie metabolizmu
poprawienie wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Ponad 25 przepisów kulinarnych, począwszy od deserów, przekąsek i napojów, a skończywszy na zupach, sałatkach i innych daniach. Książka pokazuje, jak w łatwy sposób wzbogacić smak rutynowych posiłków o cudowne nasiona chia.
O autorce
Beverly Lynn Bennett to menager operacyjny w branży gastronomicznej i doświadczona szefowa kuchni wegańskiej. Pracowała w wegańskich i wegetariańskich restauracjach, a obecnie prowadzi kulinarne szkolenia i warsztaty poświęcone weganizmowi i zdrowemu stylowi życia. Jest autorką i współautorką wielu książek, od 1999 roku prowadzi modny serwis VeganChef.com, natomiast od 2002 roku stale współpracuje z czasopismem VegNews jako felietonistka.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.