Menu
Zamknij

Normy żywienia człowieka-podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych (opr. miękka)

Książki medyczne

Opis

Książka jest dziełem obejmującym najmocniej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest rezultatem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata.
Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym, a także wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień: użycie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze, a także chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmieniona.

Spis treści:
1. Wprowadzenie
1.1. Rys historyczny rozwoju norm żywienia
1.2. Współczesne metody opracowywania norm
1.3. Warianty norm żywienia
1.4. Podstawowe założenia nowych, zaktualizowanych norm żywienia dla ludności Polski
Piśmiennictwo
2. Energia
2.1. Wiadomości podstawowe
2.2. Metody użytkowane do oceny potrzeby człowieka na energii
2.3. Metody ustalania norm na energii
2.4. Normy na energii dla ludności Polski
Piśmiennictwo
3. Białko
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Ocena potrzeby na azot białkowy
3.3. Ocena potrzeby na aminokwasy egzogenne
3.4. Metody ustalania norm na białko
3.5. Normy na białko dla ludności Polski
Piśmiennictwo
4. Tłuszcze
4.1. Wprowadzenie
4.2. Budowa, i funkcje metaboliczne głównych komponentów tłuszczów pokarmowych
4.3. Normy spożycia tłuszczu
Piśmiennictwo
5. Cholesterol
5.1. Wprowadzenie
5.2. Metabolizm cholesterolu
5.3. Źródła pokarmowe cholesterolu
5.4. Rola cholesterolu pokarmowego w powstawaniu miażdżycy
5.5. Współczesne poglądy na temat norm spożycia cholesterolu
Piśmiennictwo
6. Węglowodany
6.1. Wiadomości podstawowe
6.2. Określanie potrzeby organizmu człowieka na węglowodany przyswajalne
6.3. Określanie poziomu zalecanego spożycia węglowodanów
6.4. Spożycie węglowodanów a zachowanie zdrowia? zalecenia dotyczące ilości energii w diecie pochodzącej z węglowodanów
6.5. Podsumowanie
Piśmiennictwo
7. Włókno pokarmowe (błonnik pokarmowy)
7.1. Wprowadzenie
7.2. Zalecane spożycie włókna pokarmowego
Piśmiennictwo
8. Witaminy
8.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
8.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie
8.3. Górny tolerowany poziom spożycia witamin
Piśmiennictwo
9. Komponenty mineralne
9.1. Wapń
9.2. Fosfor
9.3. Magnez
9.4. Żelazo
9.5. Cynk
9.6. Jod
9.7. Selen
9.8. Miedź
9.9. Fluor
9.10. Górny tolerowany poziom spożycia (UL) komponentów mineralnych
Piśmiennictwo
10. Woda i elektrolity
10.1. Woda
10.2. Gospodarka wodno-elektrolitowa
10.3. Sód i chlor
10.4. Potas
Piśmiennictwo
11. Wykorzystanie norm żywienia w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym
11.1. Wprowadzenie
11.2. Charakterystyka metod badania spożycia żywności
11.3. Wykorzystanie norm żywienia w ocenie spożycia indywidualnego
11.4. Użycie norm żywienia w ocenie spożycia w grupach osób
Piśmiennictwo
12. Zastosowanie norm żywienia w planowaniu spożycia żywności
12.1. Wprowadzenie
12.2. Normy żywienia w planowaniu spożycia
12.3. Dobór poziomu normy
12.4 Etapy planowania diety
12.5. Planowanie diet na poziomie indywidualnym
12.6. Planowanie diet dla grup osób
12.7. Czynniki modyfikujące planowanie diety
12.8. Ograniczenia w stosowaniu norm do planowania spożycia
Piśmiennictwo
13. Rola żywienia i aktywności fizycznej w uniemożliwianiu nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym
13.1. Wprowadzenie
13.2. Przyczyny nadwagi i otyłości, a także przewlekłych chorób niezakaźnych
13.3. Nadwaga i otyłość
13.4. Choroby układu krążenia
13.5. Nowotwory złośliwe
13.6. Osteoporoza
13.7. Aktywność fizyczna
13.8. Podsumowanie
Piśmiennictwo
14. Wykorzystanie norm na energii w ocenach wymiarów niedożywienia na świecie, dokonywanych poprzez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)
14.1. Wprowadzenie
14.2. Omówienie używanych określeń
14.3. Podstawy metodologiczne szacunków odsetka i liczby ludzi niedożywionych
14.4. Aktualne wyniki ocen wymiarów niedożywienia na świecie
Piśmiennictwo
15. Normy żywienia jako podstawa zaleceń odnoszących się do znakowania, a także wzbogacania żywności
15.1. Żywność ogólnego spożycia z dodatkiem witamin i części mineralnych dopuszczona do obrotu w kontekście przepisów prawnych Unii Europejskiej
15.2. Normy przyjęte w celu znakowania produktów i zasady ich użytkowania
15.3. Lista witamin i składników mineralnych dodawanych do produktów spożywczych w kontekście przepisów Unii Europejskiej
15.4. Wykaz produktów spożywczych z dodatkiem witamin i elementów mineralnych dopuszczonych na polskim rynku
Piśmiennictwo
16. Rola suplementów diety w realizacji norm żywienia
16.1. Definicja i składniki suplementów
16.2. Rola suplementów
16.3. Suplementy jako uzupełnienie nieracjonalnej diety
16.4. Suplementy a przewlekłe choroby niezakaźne
16.5. Wykorzystywanie suplementów w praktyce
16.6. Suplementy diety a sposób żywienia populacji polskiej
Piśmiennictwo
17. Nowa żywność jako źródło elementów o działaniu fizjologicznym
17.1. Wprowadzenie
17.2. Definicja nowej żywności
17.3. Aspekty legislacyjne
17.4. Wybrane nowe elementy żywności dopuszczone do obrotu w Unii Europejskiej
Piśmiennictwo
18. Żywność genetycznie zmodyfikowana? potencjalne źródło składników odżywczych w diecie
18.1. Definicja żywności genetycznie zmienionej. Metody modyfikacji użytkowane w wytwarzaniu żywności
18.2. Produkty genetycznie zmodyfikowane obecne na rynku
18.3. Potencjalna rola żywności genetycznie zmienionej w realizacji norm żywienia
18.4. Jak odróżnić żywność genetycznie zmienioną od żywności konwencjonalnej?
Piśmiennictwo
Normy żywienia dla ludności Polski? tabele zbiorcze
Skorowidz

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki medyczne, Dna moczanowa Współczesne podejście W gabinecie lekarza specjalisty (opr. miękka)
od 89

1 oferta

Dna moczanowa Współczesne podejście W gabinecie lekarza specjalisty (opr. miękka)

  • ISBN 9788320057706 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Maria Majdan 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 84 
  • Rok wydania 2019 
Porównaj
Książki medyczne, Opieka położnej w ginekologii i onkologii ginekologicznej NOWOŚĆ (opr. miękka)
od 94 99

1 oferta

Opieka położnej w ginekologii i onkologii ginekologicznej NOWOŚĆ (opr. miękka)

  • ISBN 9788320050868 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Maria Rabiej, Ewa Dmoch-Gajzlerska 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 252 
  • Rok wydania 2016 
Porównaj
Książki medyczne, rak nerki. nowe spojrzenie. onkologia. w gabinecie lekarza specjalisty (opr. miękka)
od 74 71

1 oferta

rak nerki. nowe spojrzenie. onkologia. w gabinecie lekarza specjalisty (opr. miękka)

  • ISBN 9788301223830 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Paweł Wiechno 
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL 
  • Ilość stron 138 
  • Rok wydania 2022 
Porównaj
Książki medyczne, niezbędnik stomatologiczny. zbiór zadań dla studentów stomatologii. część 2
od 114 54

1 oferta

niezbędnik stomatologiczny. zbiór zadań dla studentów stomatologii. część 2

  • ISBN 9788301226664 
  • Autor Simińska Aleksandra 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 295 
Porównaj
Książki medyczne, Bliźnięta... i więcej, czyli o wieloraczkach podczas ciąży i po porodzie (opr. miękka)
od 69

1 oferta

Bliźnięta... i więcej, czyli o wieloraczkach podczas ciąży i po porodzie (opr. miękka)

  • ISBN 9788320042399 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Grymowicz Monika, Kłosińska Inga, Kuran Joanna 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 168 
  • Rok wydania 2012 
Porównaj
Książki medyczne, choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa w praktyce lekarza poz. nowe spojrzenie (opr. miękka)
od 74 71

1 oferta

choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa w praktyce lekarza poz. nowe spojrzenie (opr. miękka)

  • ISBN 9788301223823 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Kamil Koszela 
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL 
  • Ilość stron 104 
  • Rok wydania 2022 
Porównaj
Książki medyczne, Zdrowie publiczne-wyzwaniem dla systemów zdrowia XXI wieku (opr. miękka)
od 90 99

1 oferta

Zdrowie publiczne-wyzwaniem dla systemów zdrowia XXI wieku (opr. miękka)

  • ISBN 9788320038606 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Wojtczak Andrzej 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 226 
  • Rok wydania 2009 
Porównaj
Książki medyczne, neuromodulacja krzyżowa i urodynamika. sacral neuromodulation and urodynamics (opr. miękka)
od 139

1 oferta

neuromodulacja krzyżowa i urodynamika. sacral neuromodulation and urodynamics (opr. miękka)

  • ISBN 9788301223380 
  • Oprawa miękka 
  • Wydawnictwo Wydawnictwo Lekarskie PZWL 
  • Ilość stron 168 
  • Rok wydania 2022 
Porównaj
Książki medyczne, Farmacja stosowana - podręcznik dla studentów farmacji (opr. miękka)
od 212 80

1 oferta

Farmacja stosowana - podręcznik dla studentów farmacji (opr. miękka)

  • ISBN 9788320045468 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Stanisław Janicki, Fiebiga Adol 
  • Wydawnictwo PZWL 
  • Ilość stron 720 
  • Rok wydania 2014 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.