Św. Hildegarda z Bingen była słynną uzdrowicielką, doktorem Kościoła katolickiego, a zgodnie z jej zaleceniami żywieniowymi funkcjonują w zdrowiu tysiące ludzi. Jednak ta średniowieczna mniszka to dodatkowo wszechstronnie uzdolniona kompozytorka i... Psychoterapeutka. Św. Hildegarda wierzyła, iż ludzkie ciało i dusza są ze sobą ściśle połączone. Jeśli choruje ciało, choruje też nasza dusza. Wyłącznie trafna dieta i troska o ciało mogą produktywnie wspomóc zdrowie naszego ducha.
Współczesny człowiek cierpi na dużo zaburzeń i chorób, takich jak: depresja, nerwica, lęki czy bezsenność. Według św. Hildegardy żadne innowacyjne badania ani wynalazki nie są w stanie zastąpić odżywiania opartego na naturalnych produktach. Zdrowie ludzkiego ciała, każdego z organów, zwłaszcza tarczycy i śledziony, rzutuje na stan psychiki człowieka.
Dr Wighard Strehlow, wybitny badacz nauki Świętej z Bingen, w trakcie swej wieloletniej praktyki dostosował bezcenne mądrości mniszki do współczesnych czasów, wzbogacając je na dodatek o wskazówki jednocześnie medyczne, jak i dietetyczne.
W książce odnajdziesz: – praktyczne wskazówki, receptury i porady średniowiecznej mniszki – informacje o poście wg św. Hildegardy – uniwersalnym środku leczniczym dla ciała i duszy – dużo domowych, naturalnych recept na lekarstwa – spis warunków potrzebnych do osiągnięcia zdrowia i równowagi psychicznej – przykłady terapii wszystkich dolegliwości umysłowych i niedomagań fizycznych.
Podtytuł: Terapia Hildegardowa dla cierpiących na depresję, lęki, napięcia i stres Tytuł oryginału: Heilen mit der Kraft der Seele ISBN: 9788363621827 Kod paskowy: 9788363621827 Autorzy: Strehlow Wighard Tłumaczenie: Panek Edyta Rok wydania: 2016 Kod wydawcy: 28064 Miejscowość: Kraków ilość stron: 408 Oprawa: Miękka PKWiU: 58.11.1 Format: 14.0x20.0cm Głębokość (mm): 26 Waga: 0.44 Język oryginału: niemiecki Języki: polski Grupa towarowa: Książka
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.