W niniejszej publikacji obok zawartości węglowodanów zamieszczono wskaźniki dla indeksu glikemicznego (IG) oraz ładunku glikemicznego (ŁG) w produktach spożywczych. Uwzględnianie tych wskaźników odgrywa ważną rolę w żywieniu osób z nadwagą, otyłością, a także z zaburzeniami przemiany lipidowej, u chorych na cukrzycę i choroby układu krążenia. Książka bez wątpienia przyda się do planowania jadłospisów także osobom zdrowym, jeśli chcą odżywiać się racjonalnie. Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego artykułu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość informacji równocześnie dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem albo niedoborem w diecie. Niniejszy poradnik gromadzi indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze głównie spożywanych artykułów. Jest konieczną pozycją w kuchni każdego diabetyka, lecz też będzie nieoceniony dla wszelkich, którzy chcą dbać o poprawnie zbilansowaną dietę.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.