O jedzeniu emocjonalnym Jedzenie to konieczność ― bez energii, którą nam daje, nie przeżyjemy. Jest jednak czymś wyraźnie ważniejszym niż tylko naturalnym sposobem na dostarczenie sobie paliwa. Z jedzenia czerpiemy przyjemność, celebrujemy je i potrafimy się nim delektować.
Niestety, bywa ono także niebezpieczne ― usidleni przez marketing, lecz też poprzez własne, utrwalane latami złe nawyki żywieniowe, sami wyrządzamy sobie krzywdę, nieodpowiednio się odżywiając. Tyjemy, chorujemy, cierpimy z powodu niedoboru witamin i minerałów.
Albo wpadamy w pułapkę kompulsywnego odchudzania albo tak restrykcyjnie przestrzegamy reguł zdrowego odżywania, aż... Staje się ono niezdrową obsesją. To nie jest kolejna pozycja poświęcona cudownej, jedynie adekwatnej i efektywnej diecie.
To książka o jedzeniu, o naszych z nim relacjach, nieprzystępnych i o mechanizmach powodujących, że pielęgnujemy szkodliwe nawyki żywieniowe, choćby jeżeli wiemy, iż są dla nas złe. Zrozumienie przyczyn, dla których zachowujemy się przy stole czy w sklepie tak, a nie inaczej, stanowi punkt wyjścia do tego, żeby na nowo poczuć smak życia ― harmonijnego, zrównoważonego, pełnego korzystnych emocji.
Jak podkreślają autorki, nie ma tu prostych rad czy kilkunastu punktów z zadaniami do wykonania, książka z założenia bowiem ma być źródłem inspiracji, dodać odwagi do wejścia na drogę mądrej zmiany. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.