Menu
Zamknij

interakcje leków z żywnością i alkoholem (opr. twarda)

Książki medyczne

Opis

Wraz z rozwojem farmakoterapii zwiększa się ryzyko rozmaitego typu niepożądanych działań leków i powikłań klinicznych. Zależą one od wielu czynników. Do głównych z nich zaliczyć można: indywidualną reakcję organizmu na lek, wiek pacjenta, płeć, czynność narządów, od których zależy metabolizm i wydalanie leków, tj.

z zasady wątroby i nerek.Większość lekarzy i pacjentów zdaje sobie sprawę, iż objawy niechciane mogą wystąpić w przypadku zażywania kilku leków jednocześnie, które mogą zwiększać lub zmniejszać swoje działanie w wyniku zachodzących między nimi interakcji.

Natomiast stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że produkty żywnościowe i sposób żywienia mogą mieć ponadto bardzo istotne znaczenie dla wyników leczenia farmakologicznego.Niniejsze monograficzne opracowanie dotyczące interakcji między lekami a żywnością i alkoholem to zagadnienie stosunkowo świeże w świecie medycznym, niestety, prawie nieznane.

Współdziałanie między żywnością a lekiem zachodzi na wielu "poziomach", od współzależności dotyczących wchłaniania, poprzez metabolizm i wydalanie leku albo produktów jego przemiany. Wiedza na ten temat jest jeszcze stosunkowo śladowa, nie zawsze oparta o szerokie badania.

niejednokrotnie możliwość interakcji sygnalizowana jest przez rejestrację niejasnych objawów podczas używania leku, poprzez trafne instytucje lub poprzez doniesienia kazuistyczne, publikowane w czasopismach medycznych.Przedstawione w monografii informacje są więc próbą uporządkowania dotychczasowej wiedzy na ten temat, w wielu przypadkach nie wspartej kontrolowanymi badaniami.

Zwrócenie uwagi lekarzy na możliwość współdziałania leków ze składnikami żywności i alkoholem może mieć jednak istotne znaczenie ergonomiczne.Współczesny lekarz, jeżeli stosuje więcej aniżeli jeden lek u chorego, musi odpowiedzieć na pytanie: czy nie zachodzi między nimi interakcja$515 Warto dodatkowo zastanowić się, czy nie zachodzą niekorzystne współdziałania ze spożywanymi produktami.

Dość {pomocn|przydatn)y dla lekarzy może być załączony przegląd leków, których wchłanianie może w istotny sposób zależeć od okresu spożycia posiłku. Może to mieć istotne znaczenie dla osiągnięcia zamierzonych efektów terapeutycznych.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki medyczne, analiza profilu neuropsychologicznego dzieci w wieku 5-10 lat w wybranych podtypach fasd (opr. miękka)
od 34 30

1 oferta

analiza profilu neuropsychologicznego dzieci w wieku 5-10 lat w wybranych podtypach fasd (opr. miękka)

  • ISBN 9788366616226 
  • Oprawa miękka 
  • Autor Iwona Palicka 
  • Wydawnictwo Borgis 
  • Ilość stron 216 
  • Rok wydania 2021 
Porównaj
Książki medyczne, apikosmetyka (opr. broszurowa)
od 28 47

1 oferta

apikosmetyka (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788362993314 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor Bogdan Kędzia 
  • Wydawnictwo Borgis 
  • Ilość stron 136 
  • Rok wydania 2020 
Porównaj
Książki medyczne, czy zdrowie to miraż (opr. broszurowa)
od 19 01

1 oferta

czy zdrowie to miraż (opr. broszurowa)

  • ISBN 9788385284703 
  • Oprawa broszurowa 
  • Autor Jacek Grzybowski 
  • Wydawnictwo Borgis 
  • Ilość stron 112 
  • Rok wydania 2012 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.