Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących trudnego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej – pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych najczęściej na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także – co uważam za najgorsze – w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, iż osoba zdrowa może eksperymentować ze swym żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to też eksperymenty ze zdrowiem. A przecież niemało niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym.
Książka ta – o nieco prowokacyjnym tytule – nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje również o diecie, ale ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo atrakcyjne się tą motywem: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych oraz osoby niezwiązane z medycyną – każdy odszuka w niej coś dla siebie.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.