"Dietetyka kliniczna" to wypełniony aktualną wiedzą zwięzły, kieszonkowy przewodnik, który dietetycy moga wykorzystywać w swojej codziennej praktyce. Książka może być w dodatku przydatna studentom medycyny zainteresowanym tematem odżywiania oraz lekarzom pracującym w szpitalu czy domach opieki.
poręczny, transparentny układ książki i niepokaźny format to mocne strony, które nakłaniają do regularnego korzystania z podręcznika. W pierwszej części omówiono sposób oceny potrzeby u zróżnicowanych osób na przeróżnych etapach życia (np.
u kobiet w ciąży, osób starszych, dzieci) oraz u oryginalnych pacjentów np. Po amputacjach czy urazach rdzenia kręgowego. Część druga opisuje zagadnienie odżywiania w licznych schorzeniach, jak: choroby nowotworowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca, choroby przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek i układu oddechowego.
Wszystkie rozdziały dotyczące grupy schorzeń mają jednolity format, a w obrębie każdego z nich opisano zwięźle przebieg choroby, leczenie, wariant interwencji dietetycznej oraz omówiono zagadnienia edukacji pacjenta.
W ramach rozdziału przewidziano także miejsca na notatki użytkownika. Na końcu książki znajdują się przydatne dodatki na temat interakcji żywności z lekami i interpretacji badań laboratoryjnych. Autorzy: Width Mary, Reinhard Tonia Format: 11.0x18.0cm ISBN: 9788376099187 objętość: 370 Oprawa: Miękka Rok wydania: 2014 Tłumacze: Bąk-Romaniszyn Leokadia, Chojnacki Cezary, Irzmański Robert Wydawca: Edra Urban & Partner