Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszelkich tętnic w naszym organizmie! głównie i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych.
Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, nieznaczna aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a głównie niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość prosto możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg.
nad wyraz obfite znaczenie, jednocześnie profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać$654 Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w wyśmienitym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein.
Autorka książki gwarantuje, iż przygotowanie stosownie skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków ulepszenie i zażegnanie niebezpieczeństwa.
Pamiętajmy, iż nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niżeli leczenie.