Menu
Zamknij

dieta przeciwstresowa (opr. broszurowa) od 15

Książki medyczne

Opis

W książce opisano w sposób ogólny fizjologię stresu i znaczenie diety w walce ze stresem. Stanowczą część książki stanowi omówienie diety w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi.
Książka adresowana jest do słuchaczy kursów, na których programowo występuje tematyka zarządzania stresem, do osób prowadzących takie szkolenia, do studentów i uczniów stosownych kierunków kształcenia oraz do każdej osoby dbającej o swoje zdrowie psychiczne.

Spis treści Spis treści
Wstęp
1. Fizjologia stresu
1.1. Czynniki powodujące stres – stresory wewnętrzne i zewnętrzne
1.2. Odpowiedź organizmu na stres
1.3. Adrenalina
1.4. Kortyzol
2. Stresory a organizm
2.1. Wolne rodniki
2.2. Żywność powodująca stres
2.3. Całkowity stopień obciążenia organizmu a częstotliwość występowania negatywnych reakcji na pokarm
3. Dieta a stres
3.1. Dieta w walce ze stresem
3.2. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu i jej znaczenie w walce ze stresem
3.3. Produkty żywnościowe odtruwające organizm
3.4. Znaczenie witamin i minerałów dla organizmu
3.5. Niedobory pokarmowe a podatność organizmu na stres
3.6. Płyny wypijane dla zdrowia i właściwe nawadnianie organizmu
3.7. Flawonoidy i inne antyoksydanty – ich znaczenie dla zdrowia
3.8. Dieta rotacyjna
3.9. Łączenie pokarmów a podatność na stres
3.10. Zioła wspomagające organizm w walce ze stresem
3.11. Kuchnie innych narodów i ich „przeciwstresowe" właściwości
3.12. Zdrowa dieta a stres
4. Wybrane przepisy

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

PODOBNE PRODUKTY

Książki medyczne, opiekun osoby w podeszłym wieku, przewlekle chorej lub niedołężnej
od 64

1 oferta

opiekun osoby w podeszłym wieku, przewlekle chorej lub niedołężnej

  • ISBN 9788365382870 
  • Autor Paweł Krzywda, Anna Krzywda 
Porównaj

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.