W książce opisano w sposób ogólny fizjologię stresu i znaczenie diety w walce ze stresem. Stanowczą część książki stanowi omówienie diety w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi. Książka adresowana jest do słuchaczy kursów, na których programowo występuje tematyka zarządzania stresem, do osób prowadzących takie szkolenia, do studentów i uczniów stosownych kierunków kształcenia oraz do każdej osoby dbającej o swoje zdrowie psychiczne.
Spis treści Spis treści Wstęp 1. Fizjologia stresu 1.1. Czynniki powodujące stres – stresory wewnętrzne i zewnętrzne 1.2. Odpowiedź organizmu na stres 1.3. Adrenalina 1.4. Kortyzol 2. Stresory a organizm 2.1. Wolne rodniki 2.2. Żywność powodująca stres 2.3. Całkowity stopień obciążenia organizmu a częstotliwość występowania negatywnych reakcji na pokarm 3. Dieta a stres 3.1. Dieta w walce ze stresem 3.2. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu i jej znaczenie w walce ze stresem 3.3. Produkty żywnościowe odtruwające organizm 3.4. Znaczenie witamin i minerałów dla organizmu 3.5. Niedobory pokarmowe a podatność organizmu na stres 3.6. Płyny wypijane dla zdrowia i właściwe nawadnianie organizmu 3.7. Flawonoidy i inne antyoksydanty – ich znaczenie dla zdrowia 3.8. Dieta rotacyjna 3.9. Łączenie pokarmów a podatność na stres 3.10. Zioła wspomagające organizm w walce ze stresem 3.11. Kuchnie innych narodów i ich „przeciwstresowe" właściwości 3.12. Zdrowa dieta a stres 4. Wybrane przepisy
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.