Menu
Zamknij

VIVIO Acerola - 250g

Witaminy i minerały

Opis

Acerola proszek 250g
ale acerola pojawiła się na naszym rynku stosunkowo niedawno, z roku na rok zyskuje ona coraz obszerniejsze zachwyt w środowisku dietetyków i znawców zdrowego odżywania. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witaminy C, która aż 30-krotnie przewyższa stężenie wspomnianej witaminy w modnej cytrynie. Na dodatek, okazuje się, iż wprowadzenie aceroli w proszku do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może niezwykle wpływać na rozszerzenie naszej oporności, zwłaszcza w okresie grypy i przeziębienia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego owocu? Tego dowiesz się z dalszej części tekstu.
Acerola zaliczana jest do owoców z rodzina malpigiowatych. Acerola ze względu na swój intensywny czerwony kolor nazywana jest niejednokrotnie wiśnią z Barbados lub nadgwiazdką granatolistną. W naturalnych warunkach roślina ta występuje na terenie Ameryki Południowej, Środkowej i części Ameryki Północnej. Niemniej jednak, na szeroką skalę uprawiana jest dodatkowo w innych krajach, które cechują się tropikalnym klimatem (na przykład na Madagaskarze). Acerola jest niskim, szeroko rozłożystym krzewem o wiecznie zielonych liściach. Przede wszystkim osiąga ona wysokość 2, a choćby 3 metrów, a w dodatku cechuje się istotnie giętkimi gałązkami. Warto jednak wiedzieć,ergonomiczną częścią niniejszej rośliny są wyłącznie jej owoce. Swym kształtem i kolorem mogą one przypominać prawidłowo nam znane wiśnie albo czereśnie. Owoce Aceroli są czerwonymi, nieco spłaszczonymi pestkowcami o średnicy od 1 do 3 centymetrów. Charakteryzują się one czystym miąższem i wyjątkowo intensywnym, kwaśnym smakiem. Jednakże owoce aceroli możemy spożywać w formie minimalistycznej, częściej spotykamy je pod postacią dżemów, soków albo proszku.

Ważną informację stanowi fakt, że roślina ta jest nieprzeciętnym źródłem witaminy C. Okazuje się, że z zaledwie 100 gramów niniejszych owoców jesteśmy w stanie uzyskać aż 1677 miligramów wspomnianej witaminy. W dodatku, owoce wiśni z Barbadosu zawierają w sobie cenne antyoksydanty oraz karetonoidy (w tym beta karoten). Ponadto, acerola jest znakomitym źródłem prowitaminy A, a także niezbędnych aminokwasów, wśród których możemy wyznaczyć: alaninę, prolinę, serynę oraz kwas asparginowy. W polskich sklepach owoce aceroli z reguły przystępne są w formie komfortowego w wykorzystywaniu proszku, który doskonale sprawdza się w roli suplementu dla jednostajnej diety.

właściwości zdrowotne i wpływ na zdrowie aceroli w proszku

Wysoka zawartość witaminy C w owocach aceroli spowodowała obszerne zainteresowanie w środowisku naukowców, którzy przeprowadzają liczne badania nad właściwościami zdrowotnymi niniejszej rośliny. Z badań wynika, że jest ona w stanie idealnie wesprzeć nasz układ odpornościowy, nad wyraz w okresie grypy i przeziębienia. Warto dodatkowo wiedzieć, że dzięki zawartości aż 17 rozmaitych karetonoidów w swym składzie, acerola jest w stanie przyczynić się do neutralizacji destrukcyjnych form tlenu, jak ponadto wolnych rodników, co tym samym wpływa na zmniejszenie ryzyka występowania chorób nowotworowych, jak dodatkowo miażdżycy w przyszłości. Obserwacje naukowe potwierdzają również, że dzięki prowitaminie A, wprowadzenie owoców aceroli do zdrowej diety wpływa na ulepszenie funkcjonowania narządu wzroku.

Niemniej jednak, atrybuty kardioprotekcyjne i przeciwnowotworowe to nie jedyne mocne strony wynikające ze wykorzystywania aceroli. Istotna ilość witaminy C w składzie niniejszej rośliny odgrywa kluczową rolę w ochronie komórek naszego organizmu przed krzywdzącym działaniem stresu oksydacyjnego, jak na dodatek w przyspieszaniu procesu gojenia się ran. W dodatku, okazuje się, że roślina ta mieści w swoim składzie szereg innych witamin (w tym witamin z grupy B) i minerałów (takich jak: potas, fosfor, żelazo, wapń), które są niezbędne dla korzystnego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto na dodatek wiedzieć, że preparaty przygotowywane na bazie wiśni z Barbadosu na szeroką skalę używane są w dziedzinie kosmetyki i kosmetologii. Ich użytkowanie może przyczynić się zarówno do przyspieszenia procesów leczenia stanów zapalnych związanych z przebiegiem trądziku, jak również opóźniać starzenie się skóry i powstawanie widocznych zmarszczek.

Liczne badania naukowe dowodzą, iż dzięki działaniu antyhiperglikemicznemu, wprowadzenie aceroli do zdrowej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może wpływać na obniżanie ryzyka występowania cukrzycy rodzaju drugiego w przyszłości. Najnowsze obserwacje prowadzone przez specjalistów z zakresu dietetyki skupiają się wokół wpływu niniejszych owoców na przyspieszanie procesu odchudzania. Niemniej jednak, wymagają one dalszych badań naukowych. Warto jednak wiedzieć, że roślina ta (dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów) może wykazywać działanie profilaktyczne względem licznych chorób o charakterze neurodegeneracyjnym (na przykład choroby Alzheimera).

Acerola w proszku a użytkowanie tabletek antykoncepcyjnych

Niektóre doniesienia wskazują, iż suplementacja produktów zawierających wysokie stężenie witaminy C może wpływać na zahamowanie działania środków antykoncepcyjnych. Niemniej jednak, stosowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze jednostajną dietą, nie jest w stanie w sposób negatywny wpłynąć na cykl działania wymienionych wyżej środków. Dlatego też, nie istnieją żadne wyraźne przeciwwskazania, które wskazywałyby na konieczność rezygnacji ze używania aceroli w sytuacji kobiet, które na co dzień przyjmują tabletki antykoncepcyjne. Warto jednak pamiętać, iż dzięki zawartości licznych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, wprowadzenie niniejszej rośliny do zdrowego trybu życia może przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.

Acerola – przeciwwskazania związane ze użytkowaniem

wykorzystywanie aceroli w proszku w większości przypadków jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka. Niemniej jednak, szczególną ostrożnością w stosowania niniejszego preparatu powinny wykazać się kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Dodatkowo, bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania aceroli w proszku jest alergia na którykolwiek ze części produktu. Rozpoczęcie regularnej suplementacji wiśni z Barbadosu w postaci proszku warto skonsultować z doświadczonym farmaceutą, dietetykiem albo lekarzem pierwszego kontaktu.

Acerola w proszku – wartość

Acerola w proszku sprzedawana jest na ogół w opakowaniach o wadze 250g. Za opakowanie niniejszego towaru zapłacimy około 36,00 – 50,00 złotych. Warto przy tym pamiętać,wartość aceroli w proszku może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/albo dystrybutora.

Odpowiadamy na przeważnie zadawane pytania dotyczące aceroli w proszku

Pytanie 1: Gdzie kupić acerolę w proszku? Acerolę w postaci proszku możemy kupić w niektórych aptekach, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki czemu, będziemy w stanie uzyskać nie tylko niebanalną cenę i gwarancję najwyższej jakości,ponadto zdobyć dużą liczba danych na temat atrakcyjnego nas artykułu (na przykład: na temat jego cechy zdrowotnych lub możliwości wykorzystywania).

Pytanie 2: Acerola tabletki, czy w proszku, którą z nich warto wybrać? Na polskim rynku acerola przede wszystkim przystępna jest w postaci proszku lub tabletek. Zarówno pierwsza, jak i druga propozycja jest korzystnym sposobem na suplementację witaminy C, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najistotniej narażeni jesteśmy na działanie krzywdzących wirusów i bakterii. Dlatego też, wybór formy suplementacji aceroli zależy od jednostkowych preferencji użytkownika.

Czy acerola jest prawidłowym źródłem witaminy C? Acerola w proszku jest wyśmienitym źródłem witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu opornościowego. Warto jednak pamiętać,artykuł ten jest też w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg innych, cennych dla zdrowia części (w tym minerałów i przeciwutleniaczy). Dlatego też, użytkowanie aceroli w proszku, w połączeniu ze zrównoważoną dietą i aktywnym trybem życia, sprzyja poprawie naszego zdrowia i codziennego samopoczucia, a choćby chroni nas przed obecnośćm chorób nowotworowych w przyszłości.

wykorzystanie aceroli w kosmetyce i nie tylko

Ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny, owoce aceroli znalazły wielkie wykorzystanie nie tylko w przemyśle farmaceutycznym,również kosmetycznym. Dlatego też, te owoce możemy spotkać pomiędzy innymi w składzie przeciwzmarszczkowych kremów i maseczek, jak ponadto odżywczych balsamów do ciała i odżywek do włosów. Warto jeszcze wiedzieć,właściwości przeciwzapalne, które wykazują wiśnie z Barbadosu, spowodowały, iż znalazły one zastosowanie w trakcie produkcji preparatów asygnowanych do pielęgnacji cery trądzikowej.

Niemniej jednak, acerola znalazła użycie ponadto w kuchni. Bez przeszkód można użyć jej świeże owoce podczas produkcji dżemów, soków i domowych nalewek. W dodatku, acerolę w proszku luźno możemy dodawać do pełnych zdrowia koktajli owocowych, jak w dodatku orzeźwiających sorbetów.

¾ łyżeczki ekstraktu z aceroli należy rozpuścić w letniej wodzie,soku owocowym albo warzywnym, jogurcie, koktajlu.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być używany jako substytut różnej diety. Zaleca się użytkowanie zrównoważonej i różnorodnej diety i zdrowego trybu życia.

składniki: Acerola różowa proszek, maltodekstryna, witamina C.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)".

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.