Pyłek pszczeli gromadzi proteiny (białka), węglowodany, lipidy, witaminy: A, B, E, P, kwas pantotenowy, biotynę, sole mineralne, a także substancje aktywne biologicznie.
atrybuty pyłku pszczelego:- pyłek można stosować jako uzupełnienie dziennych dawek pokarmowych, wyjątkowo dla wzmocnienia niepodatności w okresie jesienno-zimowym
- użytkowany jest jako odżywka w celu wyrównania poziomu witamin i minerałów
- atrybuty przeciwzapalne, antybiotyczne, odtruwające, ograniczające poziom tłuszczów we krwi, adaptogenne i osłonowe
- polepsza kondycję fizyczną i psychiczną
- wpływa na wzrost hemoglobiny i czerwonych krwinek.
- witaminy są cennym komponentyem pyłku, np. Witaminy A jest 20 razy więcej niżeli w marchwi, witamin z grupy B dwukrotnie więcej niż w mięsie czy wątrobie
stosowanie: Kurację należy rozpocząć od 1 łyżeczki pyłku, zwiększając do 1 łyżki stołowej dziennie. Pyłek wymieszać w połowie szklanki letniej wody i odstawić na noc. Można dodać łyżeczkę miodu. Wypić rano na czczo po uprzednim wymieszaniu. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące. Można ją stosować np. W sezonie jesiennym i wiosennym.
Kolor pyłku może mieć barwę od jasnożółtego po ciemnobrązowy w zależności w jakim czasie i z jakich kwiatów był zbierany przez pszczoły.
Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.