Olej z pestek moreli zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany
W Unii Europejskiej produkty BIO są oznaczone symbolem tzw. Euroliścia, którym znakowana jest żywność pochodząca z produkcji organicznej i po którym można ją rozpoznać w sklepach.
towar oznaczony jako BIO musi zawierać co najmniej 95 % części naturalnych, czyli m. In. Niemodyfikowanych genetycznie, uprawianych bez sztucznych nawozów, z zastosowaniem ograniczonej liczby substancji dodatkowych części.
Pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno pestek moreli zwyczajnej. Niezwykle delikatny w smaku, przypomina olej z nieprażonych migdałów. Specyficzny posmak i słomkowo- żółty kolor.
Olej z pestek moreli cechuje:
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (94 g/100 g),
- wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (63 g/100 g).
Olej z pestek moreli ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wpisuje się w dietę śródziemnomorską.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu dobrego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
prawidłowe działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga jednostajnego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
zastosowanie i zalecane spożycie:
Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, koktajli, albo innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.