Histamina to naturalnie występujący w organizmie związek chemiczny, który powstaje z aminokwasu histydyny. Histamina bierze udział w wielu procesach fizjologicznych, jak np. Wytwarzanie kwasu żołądkowego. Jest na dodatek jednym z neuroprzekaźników w trakcie reakcji alergicznej, co sprawia, iż jest często kojarzona z reakcjami organizmu na alergeny.
Oprócz produkcji poprzez organizm histamina dostarczana jest na ogół ze źródeł pokarmowych. Do żywności, która może zawierać wysoki poziom histaminy, zaliczają się ryby, produkty rybne i produkty fermentowane (fermentowane mięso, produkty mleczne, warzywa i napoje alkoholowe, takie jak piwo i wino). U zdrowych osób histamina zawarta w diecie jest ekspresowo detoksykowana poprzez enzymy (oksydazy aminowe), lecz u konsumentów, którzy spożyją obfite ilości histaminy z pożywieniem, mogą wystąpić poważne objawy nietolerancji pokarmowej.
N°1 HystaSENSE to suplement diety, który uzupełni Twoją dietę w ekstrakty roślinne, witaminę C i glutaminę, glukozaminę i bromelainę.
Witamina C – 313% dziennego zapotrzebowania w porcji
Witamina C przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego. Pomaga w poprawnym funkcjonowaniu układu wytrzymałościowego. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Lukrecja
Aktywne substancje korzenia lukrecji przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspierając dobre funkcjonowanie błon śluzowych żołądka i jelita cienkiego. Na dodatek lukrecja wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu wytrzymałościowego.
Prawoślaz
składniki śluzowe korzenia prawoślazu przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, w szczególności jamy ustnej i gardła.
Pokrzywa
Liście pokrzywy przyczyniają się do dobrego funkcjonowania układu odpornościowego.
N°1 HystaSENSE gromadzi także glutaminę, glukozaminę i bromelainę.
Ekstrakty z określonym DER
Każdy ekstrakt ma na dodatek określony DER (ang. Drug Extract Ratio). DER 12:1 oznacza, iż 1 mg ekstraktu odpowiada 12 mg danej rośliny. Z reguły im większy DER tym lepiej – do wytworzenia ekstraktu o wyższym DER wykorzystuje się więcej składnika roślinnego.
Badania jakościowe