MyVita witamina K2 MK7 forte 60t
Witamina K2 aktywuje dwa białka zwane " białkami macierzy GLA" i osteokalcyne które intensywnie wiążą wapń i przyczyniają się do budowy i utrzymania zdrowia kości. Witamina K2 może poprawić zdrowie kości i ograniczyć ryzyko osteoporozy i wpływa prawidłowo na zdrowie zębów.
Niedostateczny poziom witaminy K2 prowadzi do zmniejszonej gęstości mineralnej kości, głównego czynnika ryzyka wystąpienia osteoporozy i nadmiaru wapnia w ścianie tętniczej, co rozszerza ryzyko choroby serca.
Najbogatszym źródłem naturalnym K2 to konwencjonalne japońskie danie natto z fermentowanych ziaren soi i bakterii Laseczki siennej (Bacillus subtilis), który stanowi bardzo bogate źródło naturalnej witaminy K2 MK-7, jej użytkowanie w północnej Japonii zostało powiązane ze stanowczą poprawą stanu zdrowia i wytrzymałości kości.
Do przyczyn niedoboru witaminy K należy zaliczyć:
- nieróżnorodną dietę
- spożywanie nienaturalnych tłuszczów trans
- używanie pestycydów i nawozów sztucznych do wytwarzania żywności
- spożywanie jedzenia śmieciowego ("Fast Food") i szerokiej ilości mrożonej żywności
- spożywanie artykułów z drobiu, świń i bydła hodowanego w zamkniętych budynkach i karmionych paszami (tylko zwierzęta jedzące trawę przetwarzają witaminę K1 na K2 MK-4 co w wyniku czego spowodowało jej brak w podstawowych składnikach diety takich jak masło, jaja, sery i mięso)
- rozszerzenie spożycia nienaturalnej żywności i pustych kalorii kosztem naturalnej świeżej żywności
- nadużywanie antybiotyków poprzez ludzi i antybiotyków i sterydów w hodowli zwierząt (kreuje to coraz więcej bakteri niepodatnych na antybiotyki które niszczą korzystną flore bakteryjną w jelitach)
- używanie leków przeciwzakrzepowych (np. Warfaryny i pochodnych kumaryny), choroby pęcherzyka żółciowego i choroba Crohna
w głównej mierze leczenie przeciwzakrzepowe następuje żeby uniknąć stanów zagrażających życiu i zdrowiu. Wysokie spożycie witaminy K zakłóca działanie leków przeciwzakrzepowych. Pacjentom którzy są leczeni warfaryną albo innym lekiem który jest antagonistą witaminy K, nie zaleca się w związku z tym spożywania produktów bogatych w witaminy K. Najnowsze badania wskazująnajkorzystniejszym wyjściem jest połączenie witaminy K z lekami przeciwzakrzepowymi żeby ustabilizować INR (międzynarodowy współczynnik znormalizowany, wy standaryzowany współczynnik czasu krzepnięcia osocza po uwapnieniu).
Skład: witamina K2 (menachinon-7 z soi) 100mcg. Składniki pozostałe: celuloza i sól sodowa karbosymetocelulozy (substancje wypełniające), sorbitol (substancja wiążąca), sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu (substancje przeciwzbrylające).
1 tabletka mieści 100mcg witaminy K2 MK-7 - 133% dziennego potrzeby.
artykuł mieści soję.
Sposób użycia: 1 tabletka dziennie. Popić wodą. Nie przekraczać zalecanej porcji w ciągu dnia. Suplement diety nie może być użytkowany jako substytut rozmaitej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom.