CHROM MSE odgrywa ważną rolę w metaboliźmie węglowodanów i tłuszczów. Bierze udział w procesach regulacji stężenia cukru we krwi i wspomaga poprawne funkcjonowanie układu opornościowego organizmu, wpływa na produkcję insuliny, a poprzez to intensywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom rozszerza magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek. Przeciwdziała powstawaniu otyłosci gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Aktywuje mnóstwo enzymów biorących udział w utrzymaniu korzystnej struktury białek i kwasów nukleinowych oraz reguluje przemiany cukrów i tłuszczów.
dobrym źródłem chromu jest mięso, skorupiaki, ryby, jaja, produkty zbożowe pełnoziarniste, orzechy, a także niektóre owoce i warzywa.
NIEDOBÓR CHROMU powoduje:
- utratę masy ciała
- stany lękowe
- bóle głowy
- drażliwosć
- nudnosci
- nastroje depresyjne
- niepokój
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów
- zmęczenie
- nietolerancja na glukozę
Niedostateczne spożywanie chromu może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy i miążdżycy naczyń.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.