Olej konopny wytłaczany jest ze starannie wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej. Bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6, cennych witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D i E, a także minerałów. Skrupulatnie przygotowana receptura dostarcza organizmowi dzienne zapotrzebowanie na te komponenty. Nie mieści cholesterolu i wspomaga jednocześnie metabolizm komórek jak i systemu niepodatnościowego. Jest konieczną częścią zdrowej pełnowartościowej diety.
Ze względu na swoją strukturę nie nadaje się do smażenia.
właściwości oleju konopnego z nasion:
- przeciwzapalne - używany zewnętrznie i wewnętrznie
- wspomaga trawienie i metabolizm
- podciąga wytrzymałość organizmu
- regeneruje uszkodzone komórki i tkanki
- przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
- reguluje cholesterol
- uniemożliwia chorobom cywilizacyjnym - udary, zawały i nowotwory
- pielęgnacyjne jako kosmetyk na skórę, paznokcie i włosy
Olej z konopi to skarbnica witaminy K, koniecznej do syntezy ważnych białek i enzymów. Witamina K ma cechy przeciwkrwotoczne i odpowiada za krzepliwość krwi, działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz bierze udział w formowaniu tkanki kostnej. Mieści także witaminy z grupy B konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz witaminy A i E o właściwościach przeciwutleniających - odpowiedzialne za korzystny wzrok, zdrową skórę i oporność.
Olej konopny jest najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i 6(75% jego składu). Dzięki tak wysokiemu wskaźnikowi plasuje się w ścisłej czołówce olejów roślinnych. Najlepiej znany z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, jak dodatkowo gamma-linolenowego. Kwasy tłuszczowe to pożądany składnik w codziennym menu, dzięki swojemu działaniu. Niestety nasz organizm sam ich nie produkuje, dlatego tak ważne jest, aby dostarczać ich optymalną liczba w codziennej diecie. Olej z nasion konopii zapewnia wielonienasycone kwasy tłuszczowe(NNKT) w wspaniałych proporcjach dla ludzkiego organizmu.
Olej konopny – bogate źródło kwasów tłuszczowych
Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym uniemożliwia miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.
Jeżeli w naszej codziennej diecie brakuje kwasów tłuszczowych nasze paznokcie stają się kruche i łamliwe, włosy matowe, występują także problemy ze skórą i łupieżem. Większość chorób skóry jest wywołana niedoborem kwasów tłuszczowych.
Dla kogo olej konopny?
Dla wszystkich! Stanowi ważny komponent w zdrowej i zbilansowanej diecie. Stanowczo sugerowany jest osobom osłabionym, wyniszczonym chorobą, cierpiącym na awitaminozę lub anemię. Nasiona konopne, z których powstaje olej konopny są bogate w fitynę dzięki temu znajdują wykorzystanie w terapii histerii, neurastenii, krzywicy i niedokrwistości. W medycynie owoc konopi znalazł zastosowanie również jako środek przeciwbólowy, nasenny, a także moczopędny.
Olej konopny jest tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych odmian konopi siewnej. Ma lekko orzechowy, typowy delikatny posmak i zapach. Przygotowując pyszne i zdrowe potrawy możesz go używać do wszystkiego, za wyjątkiem smażenia, ponieważ ze względu na swoją strukturę nie nadaje się do tego. Olej z konopii smakuje najlepiej jako dodatek do konwencjonalnych polskich potraw. Nie jest on nowością w polskiej kuchni, gdyż konopie od za każdym razem były uprawiane w Polsce. W kuchni w głównej mierze stosuje się go do chleba, ziemniaków, kiszonej kapusty i sałatek.
elementy odżywcze na 100 g
Zawartość energetyczna: 3771 kJ / 898,2kcal
Skład: 100% olej tłoczony z nasion konopi siewnej.
pojemność: 250ML
wykorzystywany do pieczenia, w makaronach, deserach, kosmetyach i do bezpośredniego spożycia