Menu
Zamknij

Kordyceps Fohow Sanbao Oral Liquid Eliksir Trzy klejnoty Feniks

Preparaty ziołowe

Opis

Podstawowe składniki:
wyciąg z maczużnika chińskiego (Cordyceps sinensis)- 80%,wyciąg z lakownicy błyszczącej (Ganoderma lucidum, Reishi) 8%, wyciąg z twardziaka jadalnego (Lentinula edodes, Shiitake)8%, miód himalajski.

Przy produkcji Eliksiru Fohow Sanbao zostały zastosowane nowoczesne metody rozdrabniania komórki i ekstrahowania: wielofunkcyjne ekstrahowanie w niskich temperaturach, rozdzielenie elementów za pomocą wysokosprawnej chromatografii kolumnowej i zatężanie próżniowe. Przy produkcji tego preparatu znalazła jeszcze użycie teoria projektowania molekularnego, umożliwiająca uzyskanie słusznej wzajemnej rozpuszczalności najróżniejszych biologicznie aktywnych elementów, dobór energii związków chemicznych, wzajemnego uzupełniania struktur przestrzeni molekularnej w celu osiągnięcia jeszcze lepszej przyswajalności produktu poprzez organizm.

Sposób suplementacji:
Preparaty w postaci płynnej najlepiej spożywać w godzinach rannych (od 6 do 9 godz.) od razu po przebudzeniu. Przed spożyciem zaleca się przepłukać usta, oczyścić język z nalotu i wypić pól szklanki cieplej wody. Otwarty flakon należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Śniadanie można zjeść po upływie około pól godziny. W sytuacji jednoczesnego zażywania kilku preparatów zawierających Cordiceps, pozostałe można przyjmować przed obiadem i kolacją.


Opakowanie gromadzi: 4 flakony po 30 ml

Przechowywanie: Po otwarciu ampułkę przechowywać w lodówce.

Zalecane porcje dzienne preparatu: do 15 mililitrów dwa razy dziennie, wieczorem i rano.


Profilaktyczne używanie: "Eliksir Feniks" Trzy Klejnoty Fohow Sanbao Oral Liquid zaleca się w takich samych porcjach i cyklach, jak "Eliksir Feniks".
Dla dzieci prewencyjnie przede wszystkim poleca się "Eliksir Feniks".

Nie przekraczać zalecanej porcji dziennej. Nie używać jako substytut rozmaitej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla znikomych dzieci.

zobacz więcej o Shiitake na blogu: Shiitake

Oryginalne produkty Fohow Feniks - konwencjonalna Medycyna Chińska.

Producent:
FOHOW Health Products Co., Ltd., Chiny
245 Long xia road, Dou men district, Zhuhai, Guangdong province

Importer:
Fohow Polska Sp. Z.oo.,
ul. Kordiana 20,
04-451 Warszawa

Dystrybutor: e-Fohow.pl

Ganoderma lucidum (Lakownica błyszcząca, Linchzhi, Reishi) - atrybuty


1. Wpływa na ulepszenie odporności organizmu, ulepsza funkcję systemu immunologicznego organizmu, utrzymanie poprawnego stężenia cholesterolu LDL we krwi oraz na zdrowie układu krążenia.
2. Przyczynia się do naturalnych obronności immunologicznej.
3. Grzyby Reishi [wyciągi z grzybów Reishi] - mogą wspomóc system immunologiczny.
4. Pomaga zniżyć poziom cholesterolu.
5. Przyczynia się do utrzymywania prawidłowej funkcji krążenia. (Za:EFSA)

najistotniej różnorodną grupą związków obecną w owocniku są polisacharydy. Jak dotąd udało się wyizolować, a także scharakteryzować ponad 150 pochodnych tych związków. Cały czas trwają jednak badania nad składem chemicznym rośliny. Najważniejszy wyizolowany polisacharyd oznaczono skrótem GSG (ang. Ganoderma lucidum znacznes glucan). Dodatkowa analiza tej substancji wykazała,mieści ona w swoim składzie D-glukozę.

Reishi rośnie dziko także w Europie. Jak głoszą przekazy, tradycja stosowania tego grzyba witalnego w medycynie chińskiej sięga około 4000 lat wstecz. Reishi jest nazywany w Azji jeszcze „grzybem nieprzemijalności", co niewątpliwie nawiązuje do jego niezwykłych właściwości, wywołujących spore spowolnienie efektów starzenia. W Japonii grzyb ten nazywany jest „Reishi", a w Chinach „Ling Zhi".


Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, iż grzyb ten zawiera niezwykle dużo substancji aktywnych (o sporo więcej aniżeli inne znane rośliny lecznicze). W zarodnikach obecne są węglowodany proste i złożone, aminokwasy, białka, związki nieorganiczne, triterpeny, glukozydy, olejki eteryczne i kwas askorbinowy. Dodatkowo występuje tu betaina, kwas stearynowy, kwas kokosowy, ergosterol i β-sitosterol. Zarodniki Ganodermy są także bogatym źródłem jonów nieorganicznych, takich jak: Mg2+, Zn2+, Ca2+ i Fe2+.
Owocnik natomiast posiada sterole, mleczany, polisacharydy i triterpeny. Bogaty jest także w kwasy ganoderowe: A, B, C, D, E, F i G.

Ze względu na rzadkość występowania grzybów Reishi poprzez całe tysiąclecia były one nadzwyczaj trudno przystępne, a z powodu ich walorów leczniczych i uznawanie ich za talizman broniący osobę lub domostwo przeciw złym duchom, uwielbiano je wyżej od złota. Badania naukowe i kliniczne, pozwoliłyby na potwierdzenie atrybuty leczniczych tych grzybów. Proces hodowli tych grzybów jest nad wyraz nieprzystępny, wieloetapowy i czasochłonny. Hodowlę prowadzi się w lasach spełniających wszystkie oczekiwania klimatyczne oraz na odpowiedniej glebie w zaprojektowanych cieplarniach.

W tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła i inne rośliny są częściej stosowane w leczeniu zróżnicowanych schorzeń niżeli ma to miejsce w Europie. Od dwudziestu lat prowadzi się w Chinach i Japonii intensywne badania nad grzybem Ling Zhi. W Chinach grzyb ten używany jest w leczeniu od ponad trzech tysięcy lat.


We współczesnej medycynie chińskiej lakownicy używa się w celu wzmacniania siły organizmu. W Chinach grzyb ten jest znany pod nazwą Ling Zhi i uważany jest za symbol nieprzemijalności. Wykorzystuje się go na dodatek wyjątkowo często jako motyw zdobienia. W krajach wschodniej Azji natomiast z Ganodermy wyrabia się talizmany, których zadaniem jest ochrona właściciela, a także jego domu przed nieszczęściem.

Shiitake (Twardziak jadalny, Lentilula edodes)

Uprawa twardziaka jadalnego ma szczególnie długą historię. Rozpoczęto ją w Chinach około roku 1100 n.e., a następnie została rozpropagowana w Japonii. Aktualnie największym producentem twardziaka na świecie są Chiny. Wielkie zainteresowanie konsumentów, postęp biologiczny i technologiczny w uprawie sprzyjają wzrostowi produkcji grzybów, w tym twardziaka, na świecie.

Lentinula edodes jest również znany pod japońską nazwą zwyczajową „shiitake". Termin shiitake lub shii-take po-chodzi od „shii" albo „shiia" – japońskiej nazwy rodzajowej drzewa Quercus cuspidata (Passania cuspidata), na którym grzyb ten występuje w warunkach naturalnych, i „ta-ke", co po japońsku oznacza grzyb.

Twardnik japoński jest gatunkiem grzyba z rodziny Omphalotaceae należącej do rzędu pieczarkowców (Agaricales). Jest więc spokrewniony z należycie znaną pieczarką dwuzarodnikową (Agaricus bisporus), powszechnie uprawianą i dostępną w sprzedaży. Twardnik pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i naturalnie występuje głównie w Japonii, Korei, Chinach, Wietnamie, Tajlandii. Spotkać go można też na Borneo, Filipinach czy w Papui Nowej Gwinei.

Shiitake stanowi bogate źródło wielu witamin i pierwiastków. Dostarcza w dodatku koniecznych aminokwasów, a także wielu związków bioaktywnych. Świeże owocniki tego grzyba zawierają 88–92% wody, białko, tłuszcze, cukry, a także witaminy i związki mineralne, natomiast suszone są szczególnie bogate w węglowodany i białko.

Owocniki L. Edodes są dobrym źródłem witamin, głównie z grupy witamin B (B1, B2, B12). Niezwykle wysoka jest w nich zawartość niacyny, kwasu foliowego, a także ryboflawiny (witamina B2), której liczba jest większa niż w warzywach. Zawierają także witaminę C.

Podobnie jak inne grzyby, ma dużą zdolność do kumulowania różnych pierwiastków. W porównaniu z innymi grzybami twardziak jadalny charakteryzuje się bardzo dużą zawartością wapnia, oraz w zasadniczych ilościach posiada potas, magnez, sód, cynk i fosfor.

Z preparatów złożonych uzyskiwanych z grzybni L. Edodes stanowczo widoczne są dwa:
LEM – wyciąg wodny otrzymany z grzybni shiitake hodowanej na podłożach stałych. Skład ekstraktu jest złożony. Zawiera on aminokwasy, witaminy, polisacharydy o różnej strukturze, glikoproteiny, polifenole, ergosterol. Do substancji czynnych tego wyciągu należą również rozpuszczalne w wodzie ligniny.
LAP – nierozpuszczalna w alkoholu frakcja, uzyskiwana przez wytrącanie z wodnego wyciągu (LEM) etanolem w stosunku pojemnościowym 4:1 (etanol/woda). Ekstrakt ten
zawiera mnóstwo rozmaitych składników m. In. Lentioninę i frakcje polisacharydowe o przeróżnej budowie.

Źródła:
1. GRZYBY REISHI – „LEK NA NIESMIERTELNOŚĆ"? Autorzy: Hubert Podgórny, Mateusz Bedus, Opiekun: dr inż. Marta Pisarek, SKN Ekologów, PWSZ Krosno Ul. Kazimierza obfitego 6, 38-400 Krosno
2. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 60, 2011, Numer 3-4, (292-293), Strony 483-490, „SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA, a także parametry ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH"
3. Www.grzybylecznicze.pl/reishi
4. Anna Grys, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Zdzisław Łowicki, Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Dyrektor Instytutu: prof. Dr hab. Grzegorz Spychalski
5. Www.neuroexpert.org/wiki/reishi-ganoderma-lucidum
6. Biologia, cechy żywieniowe i uprawa twardziaka jadalnego Lentinula edodes(BERK.) SING., Marek Siwulski, Jolanta Lisiecka, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak, Agnieszka Jasińska, Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
7. Biotechnologia grzybów. Wykorzystanie w farmacji i suplementacji. Jadwiga Turło, Katedra i Zakład technice Leków i Biotechnologii Farmaceutycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.