Menu
Zamknij

Kordyceps Eliksir Feniks FOHOW ORAL Cordyceps LIQUID – Kordiceps do picia

Preparaty ziołowe

Opis

Fohow Oral Liquid Eliksir Feniks - Cordyceps w płynie - Suplement diety

Zawartość opakowania: 4 ampułki po 30 ml

komponenty: wodny wyciąg z maczużnika chińskiego 1:10 (Cordyceps sinensis), wodny wyciąg z lakownicy połyskującej 1:3 (Ganoderma lucidum, Reishi), wodny wyciąg z twardziaka jadalnego 1:3 (Lentinula edodes, Shiitake), wodny wyciąg z pędów bambusa 1:2,5 (Bambusa longispiculata), miód, substancja konserwująca: sorbinian potasu.

Zalecana porcja dzienna: 5ml (1 łyżeczka, 1/6 ampułki, najlepiej spożyć przed śniadaniem. Stosować przez 1- 2 miesięcy. Po upływie 2 do 3 miesięcy można wznowić użytkowanie towaru.

Dlaczego cordyceps jest tak renomowany?
wyjątkowo dobra opinia o właściwościach cordycepsu ma swoje źródło w starożytnej chińskiej medycynie. Grzyb ten był użytkowany już na sporo lat przed Chrystusem, w szczególności w tradycyjnym ziołolecznictwie był stosowany w schorzeniach:

- przewlekłym zmęczeniu,
- wyczerpaniu organizmu,
- infekcjach nerek,
- infekcjach płuc,
- problemach z potencją.

Współcześnie grzyb i jego preparaty stosowany jest w medycynie chińskiej (w Europie brak badań i leków), w chorobach:

- autoimmunologicznych (choroby tarczycy, alergie),
- nowotworach,
- schorzeniach płuc (stany zapalne, infekcje, astma),
- obniżeniu odporności organizmu o najróżniejszej etiologii,
- dermatologicznych (starzenie się skóry, grzybice),
- cukrzycy rodzaju 2,
- choroby wątroby.

Bibliografia:
Iris F. F. Benzie, Sissi Wachtel-Galor, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, London 2011

Fohow Oral Liquid – stanowi nadzwyczajne połączenie klasycznej medycyny chińskiej i współczesnych zdobyczy nauki. Należy przy tym wyjaśnić,klasyczna chińska farmacja różni się stanowczo od współczesnej farmakologii zachodniej. W trakcie, gdy medycyna chińska kładzie nacisk na holistyczne podejście do pacjenta w celu zdiagnozowania przyczyn jego dolegliwości, to w leczeniu opartym na współczesnych standardach europejskich choroby tłumi się wykorzystując do tego celu antybiotyki i inne grupy leków.

Eliksir Fohow Oral Liquid w swym składzie mieści:

1. Fohow Linchzhi (Ganoderma lucidum, Reishi) – linchzhi wpływa na układ niepodatnościowy człowieka powodując jego lepsza prace i wzmocnienie niepodatności. Aktualnie jest to jedyny preparat konwencjonalnej Medycyny Chińskiej, który przenika pięć podstawowych meridianów (serce, płuca, śledziona, wątroba, żołądek).

2. Cordyceps chiński (maczużnik chiński, cordyceps sinensis) - to filar „trójcy chińskich pereł" obok żeń-szenia i poroża. Istotnie cenniony jest cordyceps pochodzący z Tybetu. Grzyb ten jest owiany tajemnica, narosło wokół niego sporo mitów, ponieważ grzyb ten jest równocześnie przedstawicielem świata zwierząt i roślin, a jego rozwój przebiega pod ziemią.

3. Shiitake (grzyby zima, Lentinula edodes, Lentinus edodes, Agaricus edodes) – grzyb o niepowtarzalnym zapachu. W niektórych częściach świata nazywany jest pokarmem cesarza. Shiitake jest bardzo cenny ze względu na wysoką zawartość białek, aminokwasów, kwasów aminowych, witamin z grupy B.

Eliksir Fohow od innych dostępnych na rynku preparatów odróżnia zawartość surowca o nieprzeciętnej jakości, świetnie zbilansowana receptura i wykorzystanie współczesnych technologii. Wszystko to powoduje, że Eliksir Fohow jest najskuteczniejszym preparatem cordycepsu do picia.

użytkowanie:
Eliksir Fohow Oral Liquid powinien być spożywany rano (pomiędzy godziną 6 a 9), bezpośrednio po przebudzeniu. Przed wypiciem należy oczyścić jamę ustną, wyeliminować nalot z języka i wypić pół szklanki ciepłej wody. Butelkę wstrząsnąć przed zastosowaniem.
Otwarte butelki należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Zalecana dawka dla osób dorosłych to 5 ml dziennie poprzez okres jednego do dwóch miesięcy. U dzieci stosuje się trafnie mniejsze dawki.


składniki:
Cordiceps sinensis - 75%, Shiitake - 6%, Linchzhi - 6%, młode pędy bambusa - 5%, miód - 2%

Oryginalne produkty Fohow Feniks - tradycyjna Medycyna Chińska.

Producent:
FOHOW Health Products Co., Ltd., Chiny
245 Long xia road, Dou men district, Zhuhai, Guangdong province

Importer:
Fohow Polska Sp. Z.oo.,
ul. Kordiana 20,
04-451 Warszawa

Dystrybutor: e-Fohow.pl

przejrzyj więcej o:

Cordyceps sinensis – atrybuty i zastosowanie.https://e-fohow.pl/pl/n/Cordyceps-sinensis-wlasciwosci-i-użycie./94

przejrzyj więcej o Shiitake na blogu:Shiitake

Cordyceps sinensis w aptece, Shanghai, Chiny

Lakownica lśniąca składnik Fohow Oral Liquid - właściwości:
- wzmocnienie oporności,
- utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu,
- wzmocnienie układu krążenia.

Ganoderma lucidum to jedna z kluczowych roślin używanych w tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Unikalne parametry grzyba były wykorzystywane już w czasach starożytnych. W zalezności od szerokości geograficznej grzyb jest różnie nazywany: Reishi w Japonii, ling zhi w Chinach czy lakownica lśniąca w Polsce. Nazwy ludowe to grzyb mocy duchowej lub grzyb rosnący na kamieniu oraz grzyb dziesieciotysiącletni.

Reishi jest grzybem jadalnym, ale jego niepowtarzalny gorzki smak nie odpowiada wszystkim smakoszom grzybów. W konwencjonalnej Medycynie Chińskiej grzyb ten jest jednym z filarów ziołolecznictwa. Historia użycia lakownicy połyskującej sięga czasów starożytnych, o czym świadczą zapisy w chińskiej farmakopedii – zgodnie z nią roślina ta przedłuża młodość i życie.

W składzie grzyba znajduje się dużo związków – polisacharydy, tri terpeny, cholina, betaina, kwas lignocerynowy, kwas stearynowy, kwas pirofosfatydowyoraz triterpeny. Polisachardy wykazują działanie immunostymulujące, obniżają ciśnienie krwi i hamują syntezę cholesterolu. W dodatku inhibitują uwalnianie histaminy. Nieco odmiennie działają tri terpeny, których wartość upatruje się z reguły w działaniu cytotoksycznym i przeciwutleniającym. Atrybuty te sprawiają, iż grzyba zalicza się do naturalnych antyoksydantów.

Ling zhi został sklasyfikowany dodatkowo jako adaptogen, ponieważ atrybuty wspierające funkcjonowanie układu odpornościowego.


Cordyceps sinesis (maczużnik chiński) główny składnik Fohow Oral Liquid – opis gatunku
W ujęciu taksonometrycznym cordyceps sinensis należy do grzybów wyższych. Podobnie, jak pozostałe grzyby z gatunku cordyceps, jest to strzępkowa anamorfa workowców(Ascomycetes) należących do rodziny buławinkowatych (Clavicipitales). Co niebanalne, w warunkach naturalnych owocniki grzyba cordyceps simensie zbierane są wyłącznie w dwóch miejscach na świecie: w Tybecie i Nepalu na wysokości powyżej 3000 m. W środowisku naturalnym grzyb pasożytuje na 30 rozmaitych gatunkach gąsienic, które w trakcie mroźnej zimy bytują w stadium larwalnym do 15 cm pod ziemią. Dopiero na jesień zachodzi chemiczna reakcja miedzy zarodnikami grzyba i oskórkiem larwy ćmy. Zainfekowane larwy zostają pod powierzchnią, lecz grzyb powoli wyciąga je ku górze. Wraz z początkiem lata w kolejnym roku grzyb przerasta wnętrza owadów i następuje w nich rozwój młodego owocnika, który wyrasta ponad ziemię.

Rdzenni mieszkańcy Tybetu nadali cordycepsowi własną nazwę – yartsagunbu, która oznacza letnią trawę i zimowego robaka jednocześnie. Zbiory zaczynają się w maju i trwają około 1,5 miesiąca. Zbieraniem grzybów zajmują się ludność całych wsi, a rosnąca wartość handlowa sprawiła, że zbiory te stały się podstawą utrzymania przez kolejny rok. Niestety tak liczne zbiory przyczyniają się do ograniczenia występowania grzyba, a ekolodzy obawiają się, iż w kolejnych latach grzybnia zostanie w pełni wyeksploatowana i zdegradowana wywołując całkowity zanik grzyba w naturalnych warunkach.

w momencie obecnej rynkowa cena cordyceps sinensis sięga 20 tys. USD za funt, ale zbieracze otrzymują zaledwie niewielką cześć tej kwoty – około 5 USD za sztukę.

cena Cordycepsu w Chinach, Shanghai, czerwiec 2019r.

Współcześnie zainteresowanie grzybem cordyceps sinensis rozpoczęło się w roku 1993 w trakcie olimpiady w Seulu, na skutek afery dopingowej. Warto nadmienić, że lata dziewięćdziesiąte ubiegłego stulecia to okres rozwoju żywności użytecznej. Długa histria zastosowania cordycespu przez konwencjonalną chińską medycynę sprawiła, ze zainteresowały się nim światowe laboratoria. Choćby Amerykańska Akademia Nauk sklasyfikowała go jako potencjalnie zdrowotny, co oznacza że potencjalnie pomaga utrzymać dobra kondycję fizyczną i uniemożliwiać chorobom, ale nie jest lekarstwem.

znaczne zapotrzebowanie na aktywne elementy maczużnika chińskiego sprawiły, iż jest on aktualnie uprawiany na an amorficznych grzybniach w specjalnie do tego służących bioreaktorach. Produkcja wynosi około 10 mln. Ton rocznie. Wraz z rozwojem biotechnologii z uprawy wykluczono konieczność zastosowania larw ćmy. Mimo to, pozyskiwane w ten sposób grzyby znamionuje wysoka zawartość ich najcenniejszego składnika – korydycepiny. Zawartość części aktywnych w grzybach hodowlanych wynosi 100-4000 (μg/g) kordycepiny i 1500-3700 (μg/g) adenozyny. Do pozostałych cennych komponentów grzyba należą: polisacharydy, D-mannitol, witaminy A, B, C,E, aminokwasy, sterole i komponenty mineralne.

Preparaty uzyskiwane z hodowli stosowane są we wspomaganiu procesów leczenia nowotworów i hipoglikemii. W ostatnich latach nasila się zainteresowanie kordycepiną jako ewentualnym składnikiem leków posiadających oddziaływać na układ niepodatnościowy i mobilizować go do walki z nowotworem oraz cukrzycą. Badania wyjątkowo licznie prowadzone są w Chinach, lecz nie spełniają one norm europejskich czy amerykańskich z powodu odmiennej metodologii badań.


Shiitake (Twardziak jadalny, Lentilula edodes)

Lentinula edodes tradycyjnie występuje na terenie Dalekiego wschodu: Japonii, Korei i Chin. W mniejszej ilości występuje także na Borneo, w Wietnami, Tajlandii czy Birmie. Powszechnie znana jest jego japońska nazwa shiitake, która etymologicznie wywodzi się od słów „shii" – oznaczającego nazwę drzewa będącego żywicielem shiitake, i take – grzyb. Polska nazwa to twardziak jadalny.

Zapisy historyczne dotyczące shiitake po raz pierwszy odnotowane zostały w roku 199, kiedy to plemię Kyusuyu podarowało grzyby japońskiemu cesarzowi. Przypuszcza się jednak, iż grzyb ten był już wcześniej znany w Chinach. Nie budzi natomiast wątpliwości fakt, iż uprawa hodowlana wywodzi się z Chin, a pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą z X w n.e. W okresie panowania dynastii Ming (1368 – 1644) uważano, iż grzyby te pomagają zachować wigor i siły witalne. Poprzez długi okres czasu były dostępne tylko dla rodziny cesarskiej, a zapasy grzybów były pilnie strzeżone.

Grzyby shiitake cieszą się wielką popularnością na całym świecie. Jej przyczyn upatruje się w walorach smakowych, wartościach odżywczych i dekoratywnemu wyglądowi. Uprawiany jest podobnie jak znana Polakom pieczarka, a uprawa osiągalna jest na niemal wszystkich szerokościach geograficznych – uprawia się go ponadto w Polsce. Masowa produkcja odbywa się jednak w Japonii. A grzyb ten stał się jednym z najistotniej popularnych grzybów uprawianych przemysłowo.

Poza walorami smakowymi, shiitake ma dodatkowo szczególnie interesujący skład: gromadzi białko i liczne aminokwasy. Aminokwasy wchodzą w skład białek wszystkich organizmów żywych, a proporcje aminokwasów w białku shiitake uważane są za idealne. Grzyby bogate są w niezwykle pożadany przez człowieka aminokwas – kwas glutaminowy. Ponadto shiitake zawierają sporą liczba lizyny i leucyny – aminokwasów, które nie występują w produktach zbożowych.

Tłuszcz stanowi około 4% suchej masy grzyba, a znajdujące się w nim kwasy tłuszczone nalezą do grupy kwasów nasyconych.

Świeże grzyby zawierają między 50 a 80% węglowodanów, natomiast w suszonych jest ich już o około 20% mniej. W składzie grzyba mieści się także chityna (7-8%), oraz błonnik (30%). Dodatkowo twardziak jadalny jest bogaty w witaminy: tiaminę, ryboflawinę, niacynę oraz witaminę D3 oraz pierwiastki: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź. O wartości zdrowotnej grzyba decyduje jednak lentinan związek organiczny z grupy β-glukanów, polisacharyd D-glukozy. Drugim komponentyem aktywnym biologicznie jest LEM (Lentinus edodes cymelium), stanowiący roztwór wodny pozyskiwany ze sproszkowanej grzybni. Najwazniejszą część LEM stanowi kompleks proteinowo-sacharydowy, na który składa się: fruktoza, glukoza, arabinoza, galaktoza i mannoza. Dodatkowo w składzie LEM zawarte są:
- pochodne kwasu nukleinowego,
- witaminy z grupy B,
- ergosterol (prowitamina D2),
- purynowe alkaloidy,
- ligniny,
- białka,
- węglowodany,
- lipidy,
- kwasy organiczne,
- kwasy tłuszczowe (palmitynowy, oleinowy, linolenowy, stearynowy, tetradekanowy, mirystynowy),
- witamina C,
- kwas foliowy,
- związki aromatyczne,
- błonnik,
- elementy mineralne.


Źródła:
1. GRZYBY REISHI – „LEK NA NIESMIERTELNOŚĆ"? Autorzy: Hubert Podgórny, Mateusz Bedus, Opiekun: dr inż. Marta Pisarek, SKN Ekologów, PWSZ Krosno Ul. Kazimierza obfitego 6, 38-400 Krosno
2. Kosmos. Problemy nauk biologicznych. Tom 60, 2011, Numer 3-4, (292-293), Strony 483-490, „SKŁAD, WARTOŚĆ ODŻYWCZA i cechy ZDROWOTNE GRZYBÓW POZYSKIWANYCH ZE STANOWISK NATURALNYCH"
3. Www.grzybylecznicze.pl/reishi
4. Anna Grys, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Zdzisław Łowicki, Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu, Dyrektor Instytutu: prof. Dr hab. Grzegorz Spychalski
5. Www.neuroexpert.org/wiki/reishi-ganoderma-lucidum
6. Biologia, cechy żywieniowe, a także uprawa twardziaka jadalnego Lentinula edodes(BERK.) SING., Marek Siwulski, Jolanta Lisiecka, Krzysztof Sobieralski, Iwona Sas-Golak, Agnieszka Jasińska, Katedra Warzywnictwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.
7. Biotechnologia grzybów. Zastosowanie w farmacji i suplementacji. Jadwiga Turło, Katedra i Zakład technologii Leków i Biotechnologii Farmaceutycznej, Warszawski Uniwersytet Medyczny.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.