Zakwaska do jogurtu - zrób probiotyczny jogurt domowyJogurt poprawnie gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia).
Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera ponadto ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus.
Ze względu na swoje właściwości szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych użytkowanych w trakcie i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.Jogurt rekomendowany jest dla:- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,- osób uprawiających sport i mających zwiększony wysiłek fizyczny,- osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,- seniorów,- osób po leczeniu, podczas rekonwalescencji.UWAGA Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste.
Zaleca się, żeby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.Przygotowanie:- Zakwaska (1 butelka na od 1 do 3 litrów mleka)- Mleko (krowie, kozie); w sytuacji mlek roślinnych np. Migdałowego, sojowego zapoznaj się z przepisem- Zwykły rondel i obszerny ręcznik lub kocJogurt można przygotować na dodatek w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.1.
Jeśli używasz domowego (ascetycznego, „prosto od krowy") mleka albo mleka pasteryzowanego – zagotuj je przed wykorzystaniem. Mleko UHT nie wymaga pasteryzowana, natomiast odradzamy je jako najmocniej jałowy mikrobilogicznie rodzaj mleka.
Mleko musisz doprowadzić do temperatury +37.. + 43 ° С, doskonałej do namnażania się kultur bakterii. Zagotuj wiec mleko i ostudź do tej temperatury (albo w sytuacji mleka UHT wystarczy, że podgrzejesz je do tej temperatury).
nad wyraz pomocny do monitorowania temperatury jest termometr kuchenny.2. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, wypełnij do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręć szczelnie nakrętkę i wstrząśnij buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce.
Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki starannie rozetrzeć aby rozpuścił się w mleku i uzyskał osiągalnie drobną konsystencję. Następnie wlej całą zawartość do mleka o temperaturze +37..
+ 43 ° С3. Całość możesz pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło niezbędne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np.
ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce.Mleko z bakteriami możesz również przelać do naczynia rodzaju termos, słoik z pokrywką albo miski z pokrywką. By zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
Naczynie należy pozostawić przez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np.
słoika, miski, itp.4. Po 8-10 godzinach produkt powinien być gotowy (najwygodniej ukwaszać przez noc). Gdyby jogurt dalej nie był ścięty lub nieco zbyt płynny, zostaw go na jeszcze 1-2 godziny. Kiedy jogurt jest gotowy wstawmy go jeszcze do lodówki, żeby się schłodził.
Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem. Gotowy jogurt przechowujemy w lodówce nie dłużej poprzez 7 dniWybór mleka:Smak i gęstość gotowego jogurtu zależy w szerokiej mierze od jakości mleka.
Zalecamy użytkowanie mleka pasteryzowanego, które stało w lodówce.składniki:maltodekstryna, liofilizowane szczepy bakterii: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis.Warunki przechowywania:W temperaturze +2 do +8 °C - przez 12 miesięcy.
możliwy okres transportu w temp. Do +30°C do 10 dni.Wartość odżywcza w 100 g gotowego towaru po przygotowaniu wg instrukcji na bazie mleka o zawartości 2% tłuszczuWartość odżywczaw 100 gWartość energetyczna242 kJ / 58kcalTłuszcz2 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone1,4 gWęglowodany5,9w tym cukry5,6gBiałko4,0 gSól0,13 gMasa netto:1 fiolki = 0,5 g.liczba fiolek w opakowaniu: 2Wyprodukowano w Ukrainie...