Zdrowe kości i chrząstki są wyjątkowo ważne dla ogólnego zdrowia. To dzięki nim możesz się bez problemów poruszać, wykonywać codzienne czynności, spędzać aktywnie czas i oddawać się ulubionemu hobby!
Dlatego warto wspierać poprawny stan kości i chrząstek. Możesz to robić na kilka sposobów, np. Przez regularne ćwiczenia, utrzymywanie trafnej masy ciała (nadwaga powiększa obciążenie stawów), kontrolowanie stanu kości i chrząstek czy w końcu odpowiednią dietę. Istnieje bowiem niemało elementów, które mogą być tutaj przydatne.
Część z nich zawarliśmy w N°1 Active FLEX. Ten suplement diety uzupełni Twoją dietę w witaminę C i mangan. Inne składniki, które odnajdziesz w produkcie to szczególnie często łączone ze sobą w tego typu preparatach glukozamina i chondroityna oraz kolagen, imbir czy kurkuma.
Witamina C – 375% referencyjnej wartości spożycia w dziennej porcji
pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania kości i chrząstki
pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Wolne rodniki mogą wpływać negatywnie na stan chrząstek czy np. Kolagenu, dlatego warto dbać o optymalny poziom antyoksydantów w diecie.
Mangan – 90% referencyjnej wartości spożycia w dziennej porcji
przyczynia się do utrzymania zdrowych kości
pomaga w prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych
Glukozamina i chondroityna
Występują naturalnie w organizmie ludzkim i wchodzą w skład chrząstki stawowej. Ich poziom może ograniczać się z wiekiem.
Kolagen
Kolagen to białko strukturalne, które formuje rozliczne tkanki organizmu, w tym skórę czy chrząstki. Wraz z wiekiem spada jego produkcja. Kolagen wieprzowy w produkcie ma postać hydrolizatu, czyli kolagenu rozbitego na nad wyraz znikome kawałki, które ludzki organizm może wydajnie wykorzystać.
Ekstrakt z imbiru, standaryzowany na 5% gingeroli:
wspomaga kontrolę reakcji zapalnych
Kwas hialuronowy
Kolejna substancja, która naturalnie występuje w ludzkim organizmie m.in. W mazi stawowej.
Standaryzacja i DER
Oba ekstrakty: z imbiru i z kurkumy posiadają oznaczony DER i są standaryzowane. DER (ang. Drug Extract Ratio) określa stopień „koncentracji” ekstraktu, np. DER 75:1 oznacza, że 1 mg ekstraktu odpowiada 75 mg rośliny. Im obszerniejszy DER tym lepiej – do wytworzenia ekstraktu o wyższym DER wykorzystuje się więcej składnika roślinnego.
Standaryzacja z kolei mówi o tym, jakie substancje wchodzą w skład danego ekstraktu. Podana jest także skrupulatna informacja o ich zawartości. To niejednokrotnie właśnie te wspomniane substancje posiadają kluczowe znaczenie dla parametry danej rośliny.