Menu
Zamknij

NACOMI Olej Tamanu / Kamani nierafinowany 30 ml

Olejki zapachowe

Opis

Co to jest?

Już starożytne, polinezyjskie plemiona odkryły cudowne atrybuty oleju Tamanu. Przez mieszkańców stosowany był jako lek na dużo schorzeń i chorób. Teraz jego cudowny wpływ na skórę docenią posiadaczki cery trądzikowej i problematycznej.
Jeśli wypryski nie zniknęły wraz z okresem dojrzewania, olej Tamanu powinien na stałe zagościć w Twojej kosmetyczce.

Poznaj sekret skóry bez trądziku i blizn.
Drzewo Tamanu jest charakterystyczne dla rejonów południowej Azji i Afryki. Jego właściwości są znane od wieków, już starożytne plemiona wykorzystywały poszczególne części drzewa do leczenia wielu przypadłości i chorób. Drzewo uważane było za święte i zamieszkiwane przez niewidocznych bogów. Po dziś dzień doceniamy lecznicze właściwości najpopularniejszego specyfiku stworzonego z tego drzewa, czyli oleju Tamanu, który jest otrzymywany przez wytłaczanie wysuszonych pestek z dojrzałych owoców. Byśmy mogli radować się drogocennymi właściwościami oleju musi zostać zużyte 100 kg owoców, na otrzymanie 5 kg oleju. Jest to jeden z czynników wpływających na dość wysoką cenę. Jednak działanie rekompensuje poniesione koszty.

Skład i atrybuty:

Olej Tamanu to w 100% naturalny zimno tłoczony, o standardowym ziołowym, odrobinę korzennym zapachu. Olej ten jest płynny, gęsty w odcieniu żółtym - do brunatnego.

Sprowadzamy do wprost z z dalekiego Madagaskaru. Wykazuje niesamowite atrybuty gojące, przeciwzapalne dlatego jest idealnym rozwiązaniem dla posiadaczek cery tłustej i problematycznej.


goi blizny, zranienia i niepokaźne zadrapania
nieporównane parametry przeciwzapalne i antybakteryjne
wspomaga leczenie trądziku
ma silne działanie rozjaśniające blizny
działa przeciwgrzybicznie i antyoksydacyjnie
zwalcza wolne rodniki
wzmacnia barierę lipidową
hamuje ubytek wody w skórze
nawilża
działa regenerująco i łagodząco
doskonale radzi sobie ze świeżymi rozstępami
ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i oleinowy)
szczególnie dobrze spełni oczekiwania w leczeniu ukąszeń owadów
łagodzi odmrożenia, stany zapalne i opryszczkę
rekomendowany przy łuszczycy, trudno gojących się odmrożeniach i owrzodzeniach

Jak używać?

Olej Tamanu już przy drobnej ilości wykazuje intensywne działanie, dlatego przy wypryskach, trądziku i bliznach poleca się używanie go punktowo bezpośrednio na skórę.


W celu rozszerzenia parametry pielęgnacyjnych mieszamy kilka kropli oleju z ulubionym kremem lub balsamem.


Przy codziennej pielęgnacji możemy niewielką liczba oleju wklepać w wilgotną skórę twarzy, szyi i dekoltu.


Taman możemy zjednoczyć z kwasem hialuronowym w celu uzyskania dwufazowego nawilżacza. Rewelacyjnie stanie na wysokości zadania przy cerze suchej (dodajemy obszerniejszą porcję oleju) a także dla cery tłustej (w tym przypadku ograniczamy liczba oleju).
Dla osób stosujących peelingi kwasami czy retinole, sprawdzi się w roli kuracji łagodzącej.


Ciekawostki:

Owoce drzewa Tamanu są jadalne, a w smaku przypominają jabłka. Pierwsze dane na temat tego drzewa pojawiły się w Polinezji, gdzie tamtejsze plemiona traktowały go jak święty podarunek od natury.


Przeznaczenie:

Skóra trądzikowa, problematyczna, mieszana, tłusta
Skóra twarzy, ciała, włosy, paznokcie, rzęsy.

Producent: Nacomi

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.