OPIS Spirulina to mikroskopijna alga rosnąca w wodach jezior Afryki oraz Ameryki środkowej i południowej. W swoim składzie mieści aż 60% białka. Jest źródłem naturalnego jodu, selenu, żelaza, cennych witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12), i nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in.
kwasu gamma-linolenowego (GLA). Białko, które znajduje się w jej składzie składa się aż z 18 aminokwasów, z czego 8 z nich to aminokwasy ezogenne, czyli te, które nie są tworzone przez organizm i musza zostać dostarczone z pożywieniem.
Białko bierze udział w utrzymaniu masy mięśniowej, rekonwalescencji, adekwatnej regulacji cukru we krwi i w utrzymaniu zdrowych kości. Ze względu na wysokowartościowe białko spirulina jest lubiana w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Żelazo, którego źródłem jest spirulina odrywa w organizmie role w transporcie tlenu do komórek. Bierze na dodatek udział w tworzeniu czerwonych krwinek, a także hemoglobiny. Wspiera również korzystną pracę układu opornościowego i może przyczynić się do zmniejszenia zmęczenia.
Warto dodać, iż to pochodzące z tej algi jest lepiej przyswajane niżeli to pochodzenia zwierzęcego. Związane jest to ze strukturą fikocyjanin, które są zdolne do tworzenia kompleksów z żelazem. Jod bierze udział w utrzymaniu poprawnych funkcji poznawczych, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomaga zachować zdrową skórę.
Jod przyczynia się też do korzystnego funkcjonowania tarczycy. Selen pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, w poprawnym funkcjonowaniu układu niepodatnościowego, tarczycy oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Kwas gamma linolenowy pozytywnie wpływa na dobre ciśnienie krwi, ma działanie przeciwzapalne, pozytywnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także wspiera niepodatność. Witamina B6, która znajduje się w spirulinie przyczynia się do utrzymania dobrego metabolizmu energetycznego i pomaga w poprawnej produkcji czerwonych krwinek.
Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia oraz pomaga w utrzymaniu dobrych funkcji psychologicznych. Witamina B12 pomaga w funkcjonowaniu układów nerwowego i niepodatnościowego. Przyczynia się do utrzymania poprawnego metabolizmu energetycznego a także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Spirulina posiada w sobie dwa warianty pigmentów, zielony chlorofil, niebieską fikocyjanę i takie oksydanty jak beta karoten i witaminę E. Dzięki nim charakteryzuje się właściwościami antyoksydacyjnymi, a także oczyszczającymi organizm.
Działanie anyoksydacyne polega na usuwaniu wolnych rodników z organizmu oraz na ochronie komórek. Dzięki czemu może spowalniać procesy starzenia się organizmu. Składnikiekologiczne algi spirulina platensis* (100%) (*certyfikowany ekologiczny).
ZALECANE SPOŻYCIE5 tabletek 3 razy dziennie popijając dużą ilością wody. Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji. UWAGISpirulina Bio nie może być używana jako zamiennik różnorodnej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla niewielkich dzieci.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna - 1463 kJ / 350 kcalTłuszcz - 5,9 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,10 gWęglowodany - 10,50 gw tym cukry - 1,29 gBłonnik - 2,5 gBiałko - 60 gSól - 1,75 g WARTOŚĆ ODŻYWCZA W PORCJI 6 gWartość energetyczna - 88 kJ / 21 kcalTłuszcz - 0,35 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,07 gWęglowodany - 0,63 gw tym cukry - 0,08 gBłonnik - 0,15 gBiałko - 3,6 gSól - 0,11 g ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu.
bronić przed światłem i temperaturą powyżej 25°C. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla niepokaźnych dzieci.