Menu
Zamknij

Pigmentum Castellani płyn do stos.na skórę (0,04g+0,08g+8mg)/g 50 g

Leki na grzybicę skóry

Opis

Płyn do użytku zewnętrznego stosowany w grzybicach.
Opis
Lek Pigmentum Castellani ma postać płynu do stosowania na skórę.
Jest on lekiem złożonym, który wykazuje skojarzone działanie substancji czynnych - fenolu, rezorcynolu i kwasu borowego.
Ma działanie odkażające, w tym grzybobójcze, przeciwzapalne i złuszczające.

wyodrębnionia do wykorzystywania:
Grzybice powierzchniowe i powierzchniowe zakażenia bakteryjne skóry.

Dawkowanie
Lek jest przeznaczony do stosowania na skórę.

Dorośli: o ile lekarz nie zaleci inaczej, miejsca chorobowo zmodyfikowane należy smarować lub pędzlować 2 albo 3 razy na dobę.

Dzieci w wieku powyżej 3 lat i młodzież: należy smarować lekiem zmienione chorobowo miejsca na skórze raz na dobę.

Czas leczenia nie powinien przekraczać 7 dni.

Przeciwwskazania
Nie stosować produktu leczniczego:
  • w nadwrażliwości na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą,
  • u noworodków i niemowląt,
  • u dzieci w wieku poniżej 3 lat.

Środki ostrożności
Jeśli pacjentka jest w ciąży lub karmi piersią, przypuszcza, że może być w ciąży lub gdy planuje mieć dziecko, powinna poradzić się lekarza albo farmaceuty przed wykorzystaniem tego leku.
Leku Pigmentum Castellani nie należy stosować u kobiet w ciąży, chyba że w opinii lekarza korzyści wynikające ze użytkowania leku są większe niż ryzyko dla płodu.
Nie należy stosować leku w okresie karmienia piersią.

Skład
  • Substancje czynne: fenol, rezorcynol, kwas borowy.
1 g płynu na skórę gromadzi 40 mg fenolu (Phenolum), 80 mg rezorcynolu (Resorcinolum), 8 mg kwasu borowego (Acidum boricum).
  • Pozostałe składniki: fuksyna zasadowa, aceton, etanol 96%, woda oczyszczona.

dane dopełniające
Płyn o intensywnej wiśniowo-czerwonej barwie i zapachu fenolu.

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.