Anemia dawniej była kojarzona z chorobą nizin społecznych, która dotykała ludzi ubogich, niedożywionych czy niemających pojęcia o zdrowym odżywaniu. Jak to możliwe, że w dobie dostatku i dostępu do wszystkiego, anemia nadal jest problemem? Okazuje się, że jej przyczyn należy szukać nie tylko w sposobie odżywania, ale także w zachowaniach oraz psychice człowieka. Sprawdź, jakie mogą być objawy anemii oraz jak ją leczyć.
Objawy anemii
Anemia to stan niedokrwienia organizmu, a więc niedostatecznej ilości krwinek czerwonych lub zbyt małego stężenia hemoglobiny. Taki stan organizmu skutkuje niedotleniem komórek całego ciała, ponieważ to właśnie hemoglobina odpowiedzialna jest za przenoszenie tlenu do wszystkich komórek.
Jakie są widoczne gołym okiem objawy anemii? Przede wszystkim ciągłe uczucie zmęczenia, znużenia, co nie zawsze ma obiektywne podstawy (np. w przepracowaniu i braku snu). Ogólne osłabienie organizmu skutkuje także rozdrażnieniem, nawracającymi bólami głowy, kłopotami z koncentracją, a nawet kołataniem serca. Poza fizycznym zmęczeniem, możemy odczuwać także zły stan psychiczny.
Wśród objawów anemii warto wymienić także bladość i przesuszenie skóry, a także zbyt białe i przejrzyste gałki oczne. U anemików ponadto można zaobserwować słabe, łamliwe oraz przesuszone, matowe włosy.
Przyczyny anemii
Jak już zostało wspomniane, przyczyną anemii jest zaburzone funkcjonowanie układu krwionośnego. Jednak jak do tego dochodzi? Na anemię bardzo często cierpią kobiety, które mają bardzo bolesne i obfite miesiączki. Łatwo o tę chorobę, gdy w naszym organizmie jest dużo wody (kobiety w okresie menopauzy oraz osoby spożywające znaczące ilości soli).
Anemia może być także wynikiem zaburzenia przyswajania żelaza lub zbyt małej ilości tego pierwiastka w diecie. Poza brakiem żelaza, również niedobór witaminy B12 (kobalaminy) może być przyczyną występowania anemii.
Jak leczyć anemię?
Gdy podejrzewamy u siebie lub u osoby bliskiej anemię, trzeba wykonać badanie potwierdzające nasze przypuszczenia. Anemię wykaże już zwykła morfologia krwi. Pierwsze, co powinniśmy zrobić, to należy przyjrzeć się swojej diecie. W przypadku anemii warto włączyć do niej czerwone mięso, wątróbkę, brokuły, sałatę, natkę pietruszki, warzywa strączkowe, suszone figi i śliwki, ponieważ pokarmy te są bogate w żelazo.
Możemy też posiłkować się gotowymi preparatami i tabletkami zawierającymi dużą dawkę żelaza. Należy jednak pamiętać, aby razem z żelazem przyjmować witaminę C, która w znaczący sposób przyspiesza i wspomaga wchłanianie tego pierwiastka do organizmu.
W ciężkich niedoborach żelaza i bardzo zaawansowanej anemii konieczne mogą być nawet zastrzyki z żelaza.