Młody jęczmień ma przede wszystkim właściwości odchudzające, dlatego tak szybko został zaanektowany przez wszelkich dietetyków oraz osoby odchudzające się na własną rękę. Jednak czy odchudzanie to jedyny powód, dla którego warto jeść młody jęczmień?
Młody jęczmień – skład
Co może kryć się w tej zielonej trawce? Niepozorny młody jęczmień może być uznany za nieopisane źródło wielu ważnych dla organizmu minerałów – potasu, wapnia, cynku, magnezu, cynku, krzemu oraz żelaza. Poza tym w jego składzie odnajdziemy witaminę C, B1, B2, B6 oraz E, a także kwas foliowy, beta-karoten czy chociażby selen. Bardzo ważnym składnikiem młodego jęczmienia jest błonnik, który powoduje, że tak bardzo polubiły jęczmień osoby odchudzające się.
Jednak najważniejszym, co wyróżnia młody jęczmień spośród innych superfoods, jest zawartość chlorofilu, będącego naturalnym, roślinnym odpowiednikiem hemoglobiny (ma bardzo podobny do niej skład).
Jak działa młody jęczmień?
Dzięki zawartości bogactwa minerałów i witamin, młody jęczmień przede wszystkim wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także wspomaga organizm w walce ze stresem czy zmęczeniem. Gwiazdy pokochały młody jęczmień za działanie opóźniające starzenie skóry i organizmu oraz wspaniałe możliwości odkwaszania ciała (odpowiedzialny za to jest antyoksydant: glikozylisowiteksyna, która jest mocniejsza od witaminy E nawet 500 razy!).
Dzięki dużej zawartości błonnika młody jęczmień polecany jest w diecie odchudzającej oraz w trakcie kuracji oczyszczającej. Pozwala pozbyć się z organizmu nadmiaru toksyn, złogów pokarmowych z jelit oraz wspomaga procesy trawienne. Natomiast chlorofil wyjątkowo korzystnie wpływa na pracę układu krążenia, zapobiega miażdżycy i innym chorobom związanym z układem krwionośnym, działa dezynfekująco, przeciwzapalnie i walczy z różnymi bakteriami (np. pomaga w leczeniu opryszczki).
Dawkowanie młodego jęczmienia
Młody jęczmień można kupić w aptekach, sklepach zielarskich i sklepach ze zdrową żywnością. Młodego jęczmienia nie je się bowiem „na surowo”, ale w postaci sproszkowanej lub w tabletkach. Proszek można rozpuszczać w wodzie i wypijać tak powstały kleik (jedną łyżeczkę sproszkowanego młodego jęczmienia wymieszać w szklance zimnej, ewentualnie letniej wody). Dziennie należy wypić do 2 szklanek tego płynu, przy czym pierwsza powinna być pita na czczo. Proszek można też łączyć z ulubionymi sokami i jogurtem, tworząc tym samym wartościowe koktajle.
Można też posiłkować się tabletkami zawierającymi młody jęczmień. Jest to jednak opcja nieco droższa niż sproszkowany jęczmień, a przed wyborem właściwego suplementu, warto przyjrzeć się dokładnie jego składowi.