Nasze rodzime, polskie siemię lniane to prawdziwe źródło zdrowia. Pomaga nie tylko na uporczywe zaparcia, ale świetnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci – stosowane zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz w postaci kosmetyków i sprawdzanych domowych mikstur.
Właściwości siemienia lnianego
Siemię lniane działa przede wszystkim osłonowo i regenerująco na cały układ pokarmowy człowieka, więc jest polecane we wszelkich chorobach z nim związanych, w szczególności przy wrzodach żołądka, problemach trawiennych oraz jako wspomaganie w trakcie antybiotykoterapii. Uważa się także, że nasiona lnu korzystnie wpływają na układ krwionośny człowieka, zapobiegając miażdżycy i podwyższonemu cholesterolowi, łagodzą stany zapalne, a także działają antyrakowo.
Najcenniejszym dla zdrowia składnikiem siemienia jest zawarty w nim tłuszcz, który jest wyjątkowo zdrowy i korzystny dla człowieka. Są to kwasy omega-3 oraz omega-6 w dawce zbliżonej do najzdrowszych kwasów tłuszczowych ryb morskich (przy okazji len jest nieporównanie tańszy niż łosoś czy makrela). A jak wiadomo, kwasy te doskonale wpływają na pracę mózgu, serca oraz lepszą pamięć i koncentrację. Poza nimi w nasionach lnu znajdziemy całkiem niezłą ilość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, witaminy B6, B11 i minerałów (magnez, fosfor, cynk, miedź).
Jak jeść siemię lniane?
Najlepszym rodzajem siemienia lnianego, jaki możemy kupić w sklepach, aptekach czy sklepikach zielarskich jest naturalne siemię w ziarenkach. Czasem do wyboru mamy nie tylko popularne brązowe, ale też czarne, słomkowe czy intensywnie żółte – barwa nie ma znaczenia dla jego właściwości prozdrowotnych, możemy wybrać to, które nam najbardziej odpowiada.
Nasiona lnu można dodawać do sałatek, surówek oraz mieszać w różnego rodzaju panierkach. Działanie oczyszczające ma kleik sporządzony z siemienia lnianego – 1-2 łyżki zmielonych nasion należy zalać gorącą wodą i pić codziennie. Nasiona lnu są bardzo kaloryczne, ale to dzięki zwartości pozytywnych tłuszczów. Jeśli jednak chcemy ich uniknąć, możemy jeść len mielony i odtłuszczony jako dodatek do jogurtów, muesli, płatków śniadaniowych czy sałatek.
Laminowanie włosów lnem
Jednak działanie od wewnątrz to nie jedyny sposób na wykorzystanie lnu. Świetnie pomaga również stosowany w kosmetykach – zarówno tych drogeryjnych, jak i przygotowanych samodzielnie w domu.
Słyszeliście o laminowaniu włosów lnem? Potrzebne są 2-3 łyżeczki siemienia, które gotujemy kilka minut w wodzie. Tak powstały kleik odcedzamy od nasion (na gazie lub bawełnianej szmatce) i nakładamy na włosy, przykrywając je dodatkowo folią i ręcznikiem, aby utrzymać wysoką temperaturę. Po około godzinie włosy spłukujemy letnią wodą. Będą błyszczące, mocniejsze i mniej łamliwe. Dłuższa i często stosowana kuracja przyspieszy także ich wzrost.