Lekarze, dietetycy czy nawet instruktorzy fitness mają swoje opinie na temat wyboru między masłem i margaryną. Środowisko naukowe co chwila zasypuje nas informacjami o tym, co jest lepsze dla naszego zdrowia, ale opnie te są zaskakująco odmienne i wykluczają się nawzajem. A nowe fakty zaprzeczają poprzednim… co więc wybrać: masło czy margarynę? Spróbujemy pomóc Wam w wyborze!
Wady i zalety masła
Przeciwnicy masła podkreślają, że jest ono bogatym źródłem tłuszczów zwierzęcych, mających negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Zwierzęcy tłuszcz nasycony zatyka naczynia krwionośne, natomiast wysoki cholesterol podnosi ryzyko szeroko pojętych chorób serca, czy nawet udarów.
Masło jest jednak produktem naturalnym, z naturalną zawartością witamin A, D, E, K, które świetnie rozpuszczają się w tym tłuszczu i dzięki temu są lepiej wchłaniane. Masło jest ponadto bogate w naturalny kwas foliowy, beta-karoten, cynk, chrom, selen, jod, magnez, potas, wapń, fosfor oraz lecytynę, a substancje te, będące pierwotnymi składnikami masła, są znacznie szybciej przyswajane przez ludzki organizm.
Wady i zalety margaryny
Margaryna jest utwardzonym tłuszczem roślinnym, który w przeciwieństwie do masła, nie zawiera wielu kwasów tłuszczowym nasyconych, a także nie zawiera cholesterolu. Jednak w procesie utwardzania powstają w margarynie tłuszcze trans, które mogą być nawet groźniejsze do zdrowia niż te nasycone. Margaryny wzbogacane są o różne witaminy i minerały, jednak nie wchłaniają się one tak szybko i dobrze, jak te pochodzące z naturalnego masła.
Zalet prozdrowotnych margaryna ma niewiele w związku z wysokim stopniem przetworzenia oraz dodawania do niej dużej ilości sztucznych składników. Jest to jednak smarowidło do chleba o mniejszej kaloryczności. Margaryna jest także z pewnością wyborem tańszym, bardziej praktycznym i uniwersalnym niż masło.
Dla każdego coś innego…
Wybór między masłem a margaryną można nazwać mniejszym złem, ale wybór ten jest wyjątkowo względny. Zależy od wieku, stanu zdrowia czy celów, np. odchudzanie, walka z wysokim cholesterolem. Wobec tego pamiętajcie, że dla dzieci do 3 roku życia najlepsze jest naturalne masło, które podnosi aktywność immunologiczną oraz ma zdolność symulowania układu odpornościowego człowieka. Natomiast dla osób starszych zdecydowanie polecamy margarynę.
Ponadto dla osób z nadwagą czy podwyższonym cholesterolem, rekomendujemy margarynę, która w procesie przetwarzania jest pozbywania potencjalnie szkodliwych składników. Na rynku są dostępne także margaryny wzbogacane składnikami pomagającymi walczyć z nadciśnieniem.
Osoby zdrowe mogą wybrać to, co im bardzie smakuje – i masło, i margarynę. Przy czym należy pamiętać, że do smażenia najlepiej wybierać margarynę i inne oleje roślinne.