Coraz częściej słyszymy, że w naszej diecie powinniśmy uwzględniać pro- i prebiotyki. Dużo się bowiem mówi o ich zbawiennym wpływie na nasz organizm, przede wszystkim na układ trawienny. Czy oznaczają to samo? Gdzie można je znaleźć?
Wpływ probiotyków na organizm człowieka
Najprościej mówiąc, probiotyki to te słynne „dobre bakterie”, czyli szczepy mikroorganizmów (głównie Lactobacillus – bakterie kwasu mlekowego) korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Te dobroczynne kultury bakterii pozwalają zachować równowagę w mikroflorze naszego organizmu.
Szczepy Lactobacillus wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Znajdziemy je przede wszystkim w fermentowanych produktach mlecznych, jak jogurt, maślanka czy kefir, ale też w kiszonkach (kapusta, ogórki). Co dobrego nam dają? Regulują perystaltykę jelit, zapobiegając problemom trawiennym (zaparciom, biegunkom i in.). Są niezbędne podczas antybiotykoterapii – mają wówczas działanie osłonowe. Podnoszą odporność organizmu, chronią przed infekcjami, a do tego obniżają poziom cholesterolu.
Probiotyki czy prebiotyki?
Prebiotyki, podobnie jak probiotyki, również znajdziemy w pożywieniu. Nie są to jednak mikroorganizmy, ale takie składniki pokarmu, które dobre bakterie bytujące w przewodzie pokarmowym mają pobudzać do działania. Prebiotyki nie są przez nas trawione i mogą stanowić naturalny element żywności, bądź zostać do niej celowo wprowadzone.
W organizmie spełniają podobną funkcję, co probiotyki. Wpływają na prawidłową pracę jelit, poprawiają przemianę materii, wspomagają w walce z grzybicą. Obecnie prowadzone są badania nad pozytywnym wpływem prebiotyków w zapobieganiu nowotworom.
Doceńmy więc prebiotyczne właściwości warzyw powszechnie stosowanych w naszej diecie – cebuli, czosnku, pora, szparagów. Skuśmy się też czasem na te nieco mniej popularne, jak karczochy, cykoria czy topinambur. Wprowadzenie ich do diety może mieć niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Gdzie szukać pro- i prebiotyków?
Najlepszym rozwiązaniem jest zawsze korzystanie z dobrodziejstw natury. Dobrze jest więc spożywać probiotyki i prebiotyki bezpośrednio z pożywienia, korzystając z urozmaiconej diety. Możemy się również wspomagać preparatami dostępnymi w aptekach. Niektóre z nich stanowią połączenie probiotyku i prebiotyku (są to synbiotyki).
Wspaniałe właściwości pre- i probiotyków wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Lactobacillus wykorzystywany jest na przykład do produkcji płynów do higieny intymnej dla kobiet (szczep ten bytuje zresztą w mikroflorze pochwy, kosmetyk ma za zadanie m.in. chronić przed infekcjami dróg rodnych oraz podtrzymywać właściwe pH delikatnych miejsc). Probiotyki i prebiotyki występują w produktach do pielęgnacji skóry (płynach do kąpieli, balsamach) – ich zadaniem jest redukcja podrażnień oraz wzmacnianie bariery ochronnej skóry.