Przez wiele lat przyzwyczajeni byliśmy do używania w kuchni oleju rzepakowego czy też słonecznikowego. Z czasem ich miejsce w wielu domach oliwa z oliwek. Warto jednak znać znacznie więcej gatunków takich tłuszczów roślinnych. Sporo z nich posiada nie tylko wyjątkowy smak, lecz także zdrowotne właściwości. Prezentujemy w związku z tym najciekawsze oleje do wykorzystywania w kuchni czy też w wielu przypadkach także w kosmetyce.
Olej lniany
Pierwszym w naszym zestawieniu jest olej lniany. Od wielu lat wykorzystywany jest on zarówno w przemyśle spożywczym, jak i kosmetycznym. Stanowi bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Warto przy tym wiedzieć, że posiada ich proporcję w stosunku 1:1, dzięki czemu jest od lat polecany przez lekarzy i dietetyków. Olej ten jest jednym z podstawowych elementów diety budwigowej.
W jego składzie znajdziemy także spore ilości witaminy E i kwasu omega-9. Jest to produkt szczególnie polecany wszystkim kobietom. Jego regularne stosowanie ma bardzo dobry wpływ na cykl miesiączkowy. Z kolei u pań po 50. roku życia łagodzi objawy menopauzy. Mężczyźni mogą go stosować ze względu na pomoc podczas leczenia przerostu prostaty. Wiele osób używa go jako środek pomocniczy w leczeniu depresji. Przeprowadzone badania naukowe udowodniły, że zwiększa wydolność organizmu i wytrzymałość, jest w stanie wspomagać nasze procesy trawienne, a także odżywiać skórę.
Olej z czarnuszki
Innym niezwykle polecanym tłuszczem roślinnym jest olej z czarnuszki. Ze względu na swe liczne właściwości od lat przepisywany jest przez lekarzy czy osoby zajmujące się medycyną naturalną. Stosowany był już starożytnym Egipcie. Może być wykorzystywany między innymi jako środek na wrzody i liczne alergie, trądzik czy łupież. Ma udowodnione właściwości przeciwnowotworowe. Działa przeciwbólowo praz przeciwzapalnie.
W kuchni jest używany do wielu potraw. Posiada korzenny smak i aromat. Jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego, oleinowego, alfa-linolenowego. Znajduje się w nim ponadto witamina E, beta-karoten, biotyna, przeciwutleniacze.
Olej konopny
Olej konopny jest od wielu lat uznawany za jeden z najbardziej wartościowych olejów naturalnych. Sporo osób go używa ze względu na całkiem spore korzyści zdrowotne i pielęgnacyjne. Zawiera w sobie między innymi kwasy omega-3. Dzięki temu będzie wpływać na hamowanie rozrostu tkanki nowotworowej, łagodzić bóle reumatyczne, wspomagać pracę serca i naczyń krwionośnych. Posiada przy tym także kwasy omega-6, które wspomagają gojenie ran i pracę wątroby oraz nerek. Znaleźć w nim można przy tym wapń, magnez, cynk, witaminy B, E, A, fosfor, kwasy tłuszczowe: oleinowe, linolowe, linolenowe.
Jego codzienne stosowanie zdecydowanie może mieć wpływ na poprawę naszego zdrowia. Pozytywnienie oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega miażdżycy, zwiększa naturalną odporność organizmu, buduję florę jelitową, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Podobnie jak w przypadku oleju z lnianego łagodzi objawy syndromu napięcia przedmiesiączkowego. Jest to naturalny produkt bogaty w przeciwutleniacze, mający także dobroczynny wpływ na stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz obrzęki mięśni, a także działa będzie działał uspokajająco i nasennie.
Olej z ostropestu
Ostropest to pospolita roślina, uznawana przez wiele osób za zwykły chwast. Tymczasem posiada niezwykle bogate właściwości zdrowotne. Od pokoleń w medycynie naturalnej znany jest ze swych działań przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Olej wytwarzany z ostropestu może być przez nas stosowany między innymi w celach oczyszczających organizm.
Z jego pomocą można z organizmu pozbyć się licznych toksyn. Stosuje się go również w kuracjach leczniczych wątroby, serca, wzmacniania naszej odporności. Jeśli będziemy go regularnie zażywać, to wzmocni się także poziom krzepliwości krwi. Co za tym idzie, przyspiesza się także gojenie ran.
Olej kokosowy
Źródło zdjęcia: Depositphotos.com
Spoglądając na półki sklepowe i oferty sklepów internetowych można mieć wrażenie, iż jest to jeden z ostatnich hitów zdrowego odżywiania. To niezwykle uniwersalny gatunek oleju, który w swej zwykłej postaci może być stosowany zarówno w kuchni jak i do pielęgnacji ciała. Wśród wielu osób uznawany jest za jeden z najlepszych środków na odchudzanie. Jego ogromną zaletą jest fakt, iż zamiast odkładać się w naszym organizmie w postaci zbędnego tłuszczu, jak to mamy w przypadku wielu tłuszczów, jest on używany przez organizm do produkcji energii i spalania kalorii.
Znajdują się w nim między innymi trójglicerydy średniołańcuchowe, które to właśnie są wykorzystywane przez nasze ciało do produkcji energii oraz przemiany materii. Wiele osób lubi go także ze względu na właściwości sycące. Potrawy z wykorzystaniem tego oleju będą znacząco redukować późniejsze uczucie głodu. Olej kokosowy wpływa na obniżenie poziomu tłuszczu i cholesterolu, zapobiega cukrzycy, miażdżycy, chorobom układu sercowego, krążeniowego. Jeśli jesteśmy sportowcami chcącymi zbudować masę mięśniową, to powinniśmy stosować go jak najwięcej.
Olej z rokitnika
Olej ten stosowany jest już od setek lat zarówno w Azji jak i Europie. Także jest znany z licznych korzyści zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Wystarczy tylko wspomnieć, że przeprowadzone badania owoców rokitnika wykazały, że zawierają one w sobie przeszło 190 cennych składników odżywczych, witamin, minerałów czy błonnika i aminokwasów. Dzięki bezpiecznej metodzie uzyskiwania oleju większość tych składników znajdzie się w gotowym produkcie. Także jest zaliczany do najbardziej zdrowych i wartościowych produktów w swej kategorii. Dlatego nie mogło dla niego zabraknąć miejsca w naszym zestawieniu.
Warto go stosować także z tego względu, iż jest on bogaty w przeciwutleniacze, karotenoidy, tokoferole i tokotrienole, żelazo, miedź, beta-karoten, roślinne sterole. Znany jest z właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Stosowany jest często u osób cierpiących na demencję i chorobę Alzheimera. Służyć może także do kontroli właściwej wagi ciała, wspomagania leczenia choroby wrzodowej. Warto go także używać do zapobiegania uszkodzeniom wątroby.
Olej sojowy
Soję większość osób kojarzy zapewne z ciemnego lub jasnego sosu, tofu oraz innych produktów wytwarzanych na bazie tego popularnego ziarna. Sporo osób ceni sobie także właściwości oleju z tej rośliny. Uznawany jest za jeden ze zdrowszych wykorzystywanych na co dzień w kuchni. Jeśli chcemy dbać o swe zdrowie i poziom cholesterolu, to korzystajmy także z tego oleju. Dlaczego? Otóż zawiera on w sobie dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, szereg steroli, witamin i minerałów.
Regularne spożywanie tego tłuszczu roślinnego wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, poprawę kondycji serca czy wspomniane obniżenie poziomu cholesterolu. Ponieważ zawarte w nim kwasy omega-6 ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze, lepiej nie stosować go do smażenia, pieczenia i gotowania. Najlepiej sprawdzi się jako dodatek do sałatek, chłodnych dań.
Olej sezamowy
Skoro była mowa o soi, to w naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć także i sezamu. To także niezwykle popularne ziarno, z które wytwarza się sporo produktów żywnościowych i nie tylko. Jednym z nich jest właśnie olej. Z pewnością niejednej osobie kojarzyć się będzie z daniami kuchni azjatyckiej, gdzie stanowi jeden z najważniejszych elementów. Może być w związku z tym wykorzystywany do potraw mięsnych, warzywnych, ryb oraz sałatek.
Może to być dla niektórych szokiem, jednak ziarna sezamu zawierają w sobie znacznie więcej wapnia niż taka sama ilość mleka! Pozyskiwany z nich olej jest także sporym źródłem przeciwutleniaczy i fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza omega-9. W jego składzie odnaleźć możemy także lecytynę, witaminę B6, D i E, fosfor, magnez, cynk i żelazo. Olej ten stosowany jest przy leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, obniżaniu poziomu cholesterolu, zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zawału serca, zmniejszaniu i regulacji ciśnienia krwi. Nie można przy tym zapomnieć o jego charakterystycznym smaku, który wzbogaca wiele potraw.
Olej z orzechów brazylijskich
Jeśli szukasz oleju, który posiada dużą dawkę niskonasyconych kwasów tłuszczowych, to właśnie tej olej będzie najlepszym rozwiązaniem! Regularne spożywanie tego produktu ma wpływ na zapobieganie chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym. Jednocześnie poprawia naszą odporność, prace tarczycy, prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Orzechy brazylijskie znane są jako najlepsze źródło selenu. Zawarte w nich przeciwutleniacze zabezpieczają nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami. Oprócz selenu znajdziemy tutaj sporo witaminy E. Z oczywistych względów charakteryzuje go specyficzny orzechowy smak. Na całe szczęście nie tłumi aromatu innych składników potraw. Wiele osób wykorzystuje go do przyrządzania sosów sałatkowych, majonezów czy deserów. Niestety ze względu na swą strukturę nie nadaje się do smażenia czy pieczenia.
Olej z orzechów włoskich
Na sam koniec przygotowaliśmy olej z orzechów, które są nam tak bardzo znane. Istotne w tym wypadku, że jego kolorystyka, właściwościowi czy smak są uzależnione od konkretnej odmiany. A takich orzechów jest całkiem sporo. Niemniej jednak znany jest on przede wszystkim z bogactwa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu linolowego, oleinowego i alfa-linolowego. Zawiera przy tym także witaminę E, A, K, witaminy z grupy B czy też biotynę.
Powinien być stosowany w kuchni ze względu na swe liczne właściwości zdrowotne. Posiada między innymi działanie przeciwnowotworowe, łagodzące i ograniczające rozwój stanów zapalnych, antybakteryjne, antyseptyczne, antygrzybiczne. Dodatkowo skutecznie może spowalniać procesy starzenia, działać odchudzająco, przeczyszczająco, jako naturalny środek przeciwbólowy. Najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do sałatek i sosów, potraw z makaronem i ryżem. Również nie należy wykorzystywać go do smażenia czy pieczenia, gdyż pod wpływem wysokich temperatur traci swe właściwości oraz gorzknieje.