Woda kokosowa już dawno zastąpiła uznawaną za super zdrową wodę aloesową, a sam kokos to źródło zdrowego tłuszczu, węglowodanów, witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że olej kokosowy walczy o miano najzdrowszego z oliwą z oliwek i olejem rzepakowym. Podpowiadamy, jak wykorzystać olej kokosowy dla zdrowia i urody. Sprawdź też nasze rady, jak wybrać najlepszy rodzaj oleju kokosowego.
Jak wykorzystać olej kokosowy w kuchni?
Olej kokosowy świetnie nadaje się do smażenia, ponieważ może osiągać wyższą temperaturę smażenia niż inne popularne oleje. Olej ten nie pali się, a jedzenie jest znacznie smaczniejsze.
Jednak smażenie to nie jedyny sposób na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do energetycznych koktajli i smoothie z owoców (mango, ananasa, truskawek, gruszek, bananów) i zielonego jarmużu czy szpinaku. Możesz zrobić z niego także wegetariański smalec, który w smaku nie ustępuje najlepszemu smalcowi z gęsi. Jeśli lubisz słodycze i czekoladę, wypróbuj przepis na domową nutellę z olejem kokosowym i orzechami.
Olej kokosowy w walce o urodę
Właściwości oleju koksowego doskonale wpływają także na urodę, zarówno skóry, włosów, jak i paznokci. Ma on bowiem silne właściwości nawilżające oraz antyseptyczne i przeciwutleniające. Co ciekawe, doskonale nadaje się zarówno do cery trądzikowej, jak i tej przesuszonej. Możesz stosować go jako balsam do ciała, smarując co wieczór lekko wilgotne ciało po kąpieli. Olej kokosowy zapobiega rozstępom, więc polecamy go kobietom w ciąży.
Również Twoje włosy docenią drogocenne właściwości oleju kokosowego. Stosuj go jako maskę na włosy, najlepiej pod foliowy czepek i ręcznik, a po 30 minutach zmyj delikatnym szamponem.
Z oleju kokosowego możesz także zrobić zdrową i organiczną pastę do zębów! Wystarczy zmieszać go z sodą oczyszczoną, sproszkowanymi skorupkami jaj, ksylitolem oraz dowolnym olejkiem eterycznym (polecamy miętowy).
Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?
W sklepach możemy wybierać pomiędzy olejem kokosowym rafinowanym a nierafinowanym. Ten pierwszy wytwarzany jest w wysokiej temperaturze, która powoduje utratę niektórych właściwości odżywczych. Jest on pochodną suchego miąższu i występuje najczęściej w postaci utwardzonej, dzięki czemu jest wyjątkowo trwały i ma długą datę przydatności. Nie posiada też zapachu kokosa, który nie wszystkim odpowiada. Niestety, często jest modyfikowany przez dodatki chemiczne, dlatego raczej odradzamy jego zakup.
Z kolei olej kokosowy nierafinowany tłoczony jest na zimo, dzięki czemu zachowuje wszystkie dobroczynne dla zdrowia i urody składniki. Tłoczenie na zimo pozwala wykorzystać ten olej zarówno w kuchni do smażenia i dodawania do jogurtów, jak i w łazience jako kosmetyk nawilżający. Ma zdecydowanie lepszą jakość niż olej rafinowany, jednak i jego cena potrafi być znacząco wyższa.
Jeszcze zdrowszym i bardziej bogatym olejem koksowym jest odmiana virgin. Olej kokosowy virgin uzyskuje się ze świeżego mleka koksowego, dzięki czemu ma on wszelkie właściwości miąższu kokosa (w tym również zapach).