Koniec roku to czas podsumowań i snucia planów na przyszłość… może w tym roku uda się w końcu schudnąć? Sprawdź nasz przegląd najbardziej popularnych diet odchudzających w mijającym roku 2016 i wybierz kurację odchudzającą dla siebie.
Dieta paleo
Dieta paleo to nawiązanie do stylu odżywania i życia naszych bardzo dalekich przodków. Naczelną jej zasadą jest unikanie produktów wysoko przetworzonych, cukrów prostych, nabiału, produktów zbożowych, roślin strączkowych oraz rafinowanych tłuszczów. Niedozwolone jest także spożywanie alkoholu, nawet piwa. Trzeba odstawić sól oraz wszelkie słone przekąski.
Co zatem składa się na dietę paleo? To w szczególności chude mięso, ryby, owoce oraz warzywa kapustne, liściaste i korzeniowe. Ponadto trzeba zwrócić baczną uwagę na sezonowość niektórych produktów żywieniowych, bo to dieta ściśle związana z szerokością geograficzną (przecież inny dostęp do świeżych warzyw i owoców mają mieszkańcy regionu Morza Śródziemnego, a inny Skandynawowie).
Dieta ta pozwala schudnąć, wyrobić poprawne nawyki żywieniowe, ale też dostarcza dużo błonnika, zdrowego białka oraz dobrej jakości tłuszczów. Trzeba jednak pamiętać, że poza odżywaniem, solidna dawka sportu jest niezbędna, by trwale schudnąć.
Dieta DASH
Tajemniczo brzmiąca dieta DASH to metoda na schudnięcie, ale też obniżenie ciśnienia krwi, poprawę stanu układu krwionośnego i obniżenie poziomu złego cholesterolu. Polega ona na ograniczaniu spożywania produktów zawierających duże ilości sodu, czyli rezygnację z soli, wody mineralnej wysoko zmineralizowanej, konserw, dań gotowych (nawet soków warzywnych i owocowych) oraz wędlin.
Dieta DASH to bardzo zdrowe odżywanie, w którym pierwsze skrzypce grają produkty zbożowe, pełnoziarniste pieczywo, makaron oraz brązowy ryż, a także chude mięso, ryby, odtłuszczone mleko, jogurty i owoce czy warzywa. Porcje powinny być małe, a liczba posiłków dziennie wynosi dokładnie 5 (zjedzenie jabłka to też posiłek!).
Dieta oparta na kiszonkach
Ogórki i kapusta kiszona to nieomal polskie dania narodowe. Naprawdę świetnie się składa, bo jedną ze zdrowszych diet w mijającym roku była dieta oparta na produktach fermentowanych. A kisić można tak naprawdę wszystkie warzywa i owoce – od cytryn po jarmuż!
Dieta oparta na kiszonych produktach jest zdrowa dla jelit, ponieważ działa jak naturalny prebiotyk, tym samym usprawniając metabolizm. Ponadto jest bogata w witaminę C, A, K oraz magnez, fosfor i wapń, co pozytywnie wpływa kondycję całego organizmu. Duża ilość kiszonych produktów w diecie poprawia także odporność, usprawnia działanie układu krążenia oraz skutecznie obniża cholesterol. Cóż, samo zdrowie!