Kasze, na długi czas wyparte przez makaron i ryż, znów wracają na nasze stoły. To świetnie, bo są źródłem zdrowia i urody! Do wyboru mamy mnóstwo gatunków i rodzajów kasz, a każda z nich może zdziałać wiele dla naszego dobrego samopoczucia i świetnej kondycji. Sprawdź, dlaczego warto jeść kaszę na co dzień.
Właściwości kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna to najzdrowsza ze wszystkich kasz. Możecie znać ją także pod postacią kaszy perłowej lub pęczku, a w jej składzie znajdziemy ogromne pokłady błonnika, ułatwiającego trawienie, zapobiegającego zaparciom, przyspieszającego metabolizm i oczyszczającego organizm z toksyn. Kasza jęczmienna zawiera też skrobię, która daje uczucie sytości na dłużej.
Warto ją jeść także ze względu na witaminy i minerały – przede wszystkim witaminy z grupy B, witaminę E, K, PP oraz wapń, kwas foliowy, cynk i miedź. Składniki te nie tylko ratują nasze zdrowie, ale też pozytywnie wpływają na urodę (poprawiając kondycję włosów, skóry i paznokci).
Zdrowa kasza gryczana
Nie wszyscy przepadają za kaszą gryczaną ze względu na jej charakterystyczny smak (kaszę gryczaną paloną można zastąpić kaszą gryczaną białą, o mniej intensywnym i łagodniejszym smaku). Jednak warto po nią sięgać ze względu na naturalne źródło magnezu, roślinnego, łatwo przyswajalnego białka oraz zawarte w nim unikatowe aminokwasy (lizyna, tryptofan).
Poza tym w kaszy gryczanej znajdziemy witaminy B, PP, doskonale działające na układ nerwowy, wapń, fosfor wzmacniające odporność i jod, niezbędny w leczeniu chorób tarczycy. Kasza ta nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest doskonałym elementem diety bezglutenowej.
Kasza jaglana a zdrowie
Kasza jaglana świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale też sprawdzi się w roli słodkiego śniadania (z bakaliami i miodem). Polecamy ją szczególnie anemikom, ponieważ zawiera znaczne ilości żelaza. Żelazo, w połączeniu z zawartą w kaszy krzemionką, to recepta na piękne włosy, skórę i paznokcie.
Ważnym fosfolipidem z kaszy jaglanej jest lecytyna usprawniająca koncentrację, regenerująca układ nerwowy oraz wzrok. Ponadto poleca się ją w diecie zasadowej, gdyż wykazuje działanie odkwaszające organizm.
Każda z tych kasz jest dobra dla osób pracujących fizycznie, diabetyków, cierpiących na choroby układu krążenia, otyłych, ze skłonnościami do depresji oraz żyjącymi w stresie. Kasze pomagają zwalczać anemię, nadciśnienie oraz alergie (również pokarmowe).