Wysokiej jakości migdały stają się niezwykle wartościowym i smacznym dodatkiem do wielu dań, nadając im wyjątkowego aromatu. Z tego powodu bardzo często pojawiają się zarówno w deserach, jak i w różnego rodzaju sałatkach czy potrawach mięsnych, które w efekcie wyróżniają się niezwykle oryginalnym smakiem. Co więcej, ze względu na bogactwo składników odżywczych migdały hiszpańskie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i o lepszy stan zdrowia. Dlatego warto poznać wszystkie cenne właściwości odżywcze tego typu produktów i dowiedzieć się, jak wykorzystać je w codziennej kuchni, aby zyskać zdrowy oraz pyszny dodatek do wielu potraw.
Wysokiej jakości migdały stają się niezwykle wartościowym i smacznym dodatkiem do wielu dań, nadając im wyjątkowego aromatu. Z tego powodu bardzo często pojawiają się zarówno w deserach, jak i w różnego rodzaju sałatkach czy potrawach mięsnych, które w efekcie wyróżniają się niezwykle oryginalnym smakiem. Co więcej, ze względu na bogactwo składników odżywczych migdały hiszpańskie cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem osób, które chcą zadbać o swoją sylwetkę i o lepszy stan zdrowia. Dlatego warto poznać wszystkie cenne właściwości odżywcze tego typu produktów i dowiedzieć się, jak wykorzystać je w codziennej kuchni, aby zyskać zdrowy oraz pyszny dodatek do wielu potraw.
Dlaczego warto wprowadzić migdały hiszpańskie do swojej diety?
Jak wspomnieliśmy, starannie wyselekcjonowane migdały hiszpańskie to cenne źródło wielu składników odżywczych, między innymi białka, tłuszczów nienasyconych, błonnika oraz licznych witamin i minerałów. Białko okazuje się niezbędne do regeneracji i budowy mięśni, co staje się ważną informacją nie tylko dla osób, które ćwiczą siłowo, ale również dla wszystkich tych, które chciałyby czuć się lepiej na co dzień. Co więcej, ze względu na obecność tłuszczów nienasyconych migdały hiszpańskie mogą mieć korzystny wpływ na serce i obniżać poziom złego cholesterolu we krwi. Z tego też powodu zapewniają one większe poczucie sytości po jedzeniu, co może pomóc w utracie wagi. Warto jednak pamiętać, że ze względu na kaloryczność migdałów (ok. 160 kcal/30 g) powinniśmy wliczyć ich spożycie w dzienny bilans kaloryczny.
Wyjątkowe pomysły na pyszne dania z migdałami hiszpańskimi
Ze względu na smak oraz chrupkość migdały hiszpańskie są niezwykle wszechstronnym składnikiem kulinarnym, który świetnie sprawdzi się w wielu potrawach - zarówno tych przygotowywanych na słodko, jak i na słono. Warto między innymi wspomnieć, że migdały często dodaje się do różnego rodzaju sałatek, aby wzbogacić ich smak i nadać większej chrupkości. W efekcie sałatki stają się również bardziej syte, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek na lunch w pracy. Oprócz tego migdały hiszpańskie można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania sytych śniadań, na przykład do owsianek z dodatkiem owoców czy płatków śniadaniowych. Wówczas śniadanie zapewni nam niezbędną energię do wykonania codziennych obowiązków i pozwoli rozpocząć dzień w zdrowy sposób.
Co więcej, wysokiej jakości migdały hiszpańskie są często spotykanym dodatkiem w kuchni azjatyckiej jako składnik aromatycznych sosów do mięsa oraz warzyw. Tego typu sosy często charakteryzują się słodkimi akcentami, co sprawia, że migdały świetnie dopełniają ich smak. Oprócz tego można je wykorzystać jako zdrową panierkę do ryb oraz innych rodzajów mięs - wówczas należy jedynie pamiętać o starannym blendowaniu migdałów i o zachowaniu odpowiedniej kaloryczności. Dzięki temu migdały mogą stać się zdrową i oryginalną alternatywą dla tradycyjnych panierek, dodając poszczególnym potrawom wyjątkowego smaku oraz pozwalając na przełamanie znanych dotąd smaków.