Herbata jest napojem znanym już przed wiekami i nie ma chyba osoby, które by jej nie lubiła. Jednak herbata to nie tylko przyjemność, czy nawet swego rodzaju rytuał picia, ale także zdrowie. Przedstawiamy właściwości zdrowotne trzech najpopularniejszych herbat – czarnej, zielonej oraz czerwonej.
Właściwości czarnej herbaty
Czarna herbata jest najbardziej popularną herbatą na świecie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak doskonale wpływa na jego zdrowie. Dzięki zawartości unikatowej substancji – teiny – poprawia sprawność umysłową, pobudza myślenie, a także ma działanie ożywiające. Wspomaga walkę z nadciśnieniem, skutecznie je obniżając. Zwarte w niej flawonoidy wzmacniają też cały układ krwionośny i zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi, a co z tym się wiąże, również zawałów serca.
Herbata ta także wspomaga trawienie, hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym, a gorzki i gorący napar pomaga łagodzić skutki niestrawności i ból brzucha. Gorzka herbata zatrzymuje ponadto wzrost kamienia nazębnego.
Zielona herbata – właściwości
Napar zielonej herbaty uznawany jest za źródło wielu minerałów – cynku, żelaza, wapnia oraz sodu i potasu. Poza minerałami odnajdziemy w niej także witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz uodparniającą organizm witaminę C. Zawarty w niej fluor pomaga dbać o kości i zapobiega próchnicy zębów.
Jednak najważniejsze w zielonej herbacie są antyoksydanty i substancje, które działają przeciwbakteryjnie. To dzięki nim uważna jest ona za sekret młodości i nieskazitelnej cery japonek, może być antidotum na chorobę Alzheimera, problemy ze wzrokiem, zatrucia pokarmowe czy problemy trawienne. Zielona herbata doskonale stymuluje metabolizm, a także ma działanie pobudzające i niweluje ból głowy.
Czerwona herbata a zdrowie
Mimo dość specyficznego, ziemistego smaku, który nie każdemu odpowiada, czerwona herbata jest wyjątkowo zdrowa. Przede wszystkim jest polecana przy odchudzaniu, ponieważ oczyszcza organizm z toksyn, wypłukuje tłuszcz, reguluje pracę układu pokarmowego. Ma działanie moczopędne oraz może być stosowana jako antidotum na zaparcia.
W swoim składzie czerwona herbata zawiera związki mineralne, kilka witamin, wapń, magnez i fluor, świetnie wpływający na stan zębów. Poprawia też koncentrację, wzmacnia odporność organizmu, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz ma korzystny wpływ na wątrobę.
Przed przyrządzeniem każdej z wymienionych herbat, trzeba jednak zapoznać się ze sposobami ich parzenia, aby nie traciły swych właściwości zdrowotnych. Pijcie herbatę na zdrowie!