Dziś coraz więcej z nas decyduje się przejść na określoną dietę. Często jest to spowodowane chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów. Są jednak liczne przypadki, gdy zmiana nawyków żywieniowych podyktowana jest przebytą lub trwającą chorobą, problemami zdrowotnymi. Choć w sieci znajdziemy sporo artykułów poświęconych konkretnym dietom, to jednak lepiej zaopatrzyć się w książkowe publikacje, które gwarantują fachową oraz sprawdzoną wiedzę. Specjalnie wybraliśmy dla naszych czytelników ciekawe pozycje na rynku.
Kuchnia domowa: Dieta bezglutenowa - Michelle Berriedale – Johnson
W ostatnim czasie za sprawą wielu gwiazd i znanych sportowców coraz częściej słyszy się o diecie bezglutenowej. Choć nie jest ona mocno polecana zdrowym osobom, to jednak okazuje się niezbędna dla osób chorych na celiakię. Tego ważnego problemu w swej książce dotyka Michelle Berriedale – Johnson. Autorka prezentuje nam tu ścisłe przestrzeganie diety wolnej od pszenicy i glutenu. Informuje nas, jak możemy rozpoznać, które produkty zawierają pochodne pszenicy i glutenu, co możemy jeść w domu i poza nim lub co zrobić, aby kuchnia była urozmaicona i smaczna?
Znajdziemy w niej interesujące informacje o tym, jakie dolegliwości trawienne i inne objawy świadczą o nietolerancji pszenicy i glutenu, a także jak powinniśmy postępować z chwilą zdiagnozowania. Nadrzędną część książki stanowią specjalnie opracowane przepisy kulinarne, których znajdziemy przeszło 200! Dowiemy się dzięki temu, jak możemy przyrządzić pyszne zupy, przystawki, dania główne, desery, potrawy rybne, z makaronów, dania z drobiu, mięsa i dziczyzny. W książce znajdziemy ponadto informacje na temat żywienia dzieci i niemowląt, analizę składu i kaloryczność każdego proponowanego dania.
Dieta proteinowa - Pola Majkowska
Równie popularna już ze względu na odchudzanie czy styl życia staje się dieta proteinowa. Temu zagadnieniu postanowiła przyjrzeć się Pola Majkowska. Jej książka to kompendium wiedzy dotyczące diety proteinowej. Autorka w swej publikacji zestawiła najistotniejsze informacje z wielu źródeł z całego świata. Znajdziemy w niej szczegółowe fakty o zasadach diety, opisy dziesiątek ludzi, którzy poznali odchudzającą moc protein. Wraz z tą książka możemy samodzielnie przygotować się do tej diety, bez konieczności wydawania sporych pieniędzy na pomoc profesjonalnego dietetyka.
Dieta antyrakowa. Uchroni przed rakiem i zapewni dobre samopoczucie - Maria Transito Lopez
Nowotwory są obecnie jedną z głównych przyczyn śmiertelności w naszym kraju. Na ich powstawanie mają wpływ nie tylko uwarunkowania genetyczne, lecz przede wszystkim nasz tryb życia, dieta. Książka ta pokazuje, jak komponować dietę, aby oddalić zagrożenie tą śmiertelną chorobą. Autorka przestawia w niej najważniejsze czynniki chorobotwórcze oraz sposoby radzenia sobie z nimi, zapobiegania zagrożeniu. Powinniśmy uprawiać sport, dbać o związki i stosować właściwą dietę. Jedzenie stanowi bowiem jedno z najlepszych narzędzi do obrony przed tą chorobą. Prezentowane są nam przepisy, produkty, które mają działanie przeciwnowotworowe.
Dieta w chorobie nowotworowej - Aleksandra Kapała
Ta z kolei pozycja prezentuje nam sposoby żywienia w sytuacji, kiedy już zmagamy się z chorobą nowotworową. Prezentuje ona nie tylko istotne informacje, lecz także przepisy na dania, atrakcyjnie podane posiłki, proste komponenty. Autorka będąca specjalistką w onkologii klinicznej, zajmuje się od lat zagadnieniami związanymi z żywieniem. Prezentowane przez nią dania uwzględniają dolegliwości wywołane chemioterapią i chorobą. Autorka, będąca także lekarzem, proponuje nam gotowe rozwiązania, za pomocą których możemy dostarczyć organizmowi mnóstwo niezbędnych komponentów.
Poradnik z oczywistych względów został podzielony na sposoby odżywiania w zależności od zróżnicowanego typu odmian choroby. Pozycja została wzbogacona wieloma zdjęciami oraz grafikami. Z pewnością przyda się wszystkim osobom zmagającym się z nowotworami. To cenne źródło wiedzy, poprzez które można wspomagać proces leczenia.
Dieta przeciwstresowa - Elżbieta Rymar
Stres to jeden z największych problemów współczesnego świata. Wiele zapracowanych osób zmaga się z nim każdego dnia, co negatywnie odbija się na zdrowiu i psychice. Istnieją jednak sposoby na radzenie sobie z nim, a jednym jest stosowanie odpowiedniej diety. Elżbieta Rymar w swym dziele zajęła się fizjologią samego stresu. Wyjaśnia jego przyczyny, negatywne skutki. Jednocześnie prezentuje znaczenie diety w walce ze stresem. Mamy w związku z tym do czynienia z prezentacją sposobu żywienia w najważniejszych aspektach przeciwdziałania stresowi. Poznamy przykładowe dania, produkty, które pomagają w radzeniu sobie z tym problemem.
Źródło: Depositphotos.com
Dieta Paleo - Pete Evans
W przypadku diet odchudzających lub polecanych na co dzień, dużym powodzeniem zaczyna cieszyć się dieta paleo. Jest to sposób żywienia stosowany przez wiele hollywoodzkich gwiazd, jak choćby Demi Moore, Umę Thurman, Gwyneth Paltrow czy Megan Fox. Jest to zdrowy i skuteczny sposób na odchudzanie. Polega on na odżywianiu w zgodzie z naturą. W naszym codziennym menu znajdzie się mięso, ryby, warzywa, owoce, przy jednoczesnym ograniczaniu nabiału i produktów zbożowych. Dieta paleo wzięła się od człowieka pierwotnego z okresu Paleolitu.
Pete Evans dzieli się w swej książce tajnikami sztuki kulinarnej opartej na diecie praojców. Poznamy tutaj opracowane przez niego receptury, które są niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym stanowią wyśmienite dania. W książce umieszczonych zostało ponad 100 przepisów na apetyczne, sycące i oryginalne dania. To znakomita propozycja dla entuzjastów zdrowego stylu życia.
Dieta ujemnych kalorii - Rocco DiSpirito
Niezwykle interesująca książka napisana przez słynnego szefa kuchni i eksperta w dziedzinie zdrowego odżywiania Rocco DiSpirito. Prezentuje nam w niej rewolucyjną dietę, która oczyszcza, odchudza, a przede wszystkim świetnie smakuje. Znajdziemy w niej 75 przepisów na pyszne i proste potrawy stracisz na wadze szybko i bez wyrzeczeń. Jego dieta ujemnych kalorii opiera się na produktach, które w naturalny sposób pobudzają metabolizm, a przy tym przyspieszają spalanie tłuszczu. Nie można zapominać, że są pożywne i dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych mikroelementów i energii.
W książce znajdziemy plan 10-dniowego detoksu w celu oczyszczenia ciała z toksyn, a następnie pełny jadłospis 20-dniowej odżywczej diety, za pomocą której mamy okazję błyskawicznie pozbyć się zbędnych kilogramów. Wśród przepisów znajdziemy takie propozycje, jak koktajl cytrynowo-imbirowy, truskawki w czekoladzie z kruszonymi migdałami, frittata z pomidorami, jarmużem i czerwoną cebulą, flądra w migdałowej panierce ze szpinakiem i małżami. Jego dieta oparta jest na zasadzie – jesz, ile chcesz!
Dieta doktora Franka - Van Berkum Frank
Jest to książka w szczególności poświęcona tym osobom, które cierpią na otyłość. Powstała w wyniku aż 25 lat badań przeprowadzonych na wielu pacjentach z mniejszą lub większą otyłością. Jest to dieta, która osobom ją stosującą ma przede wszystkim dać uczucie sytości. Nadrzędnym zadaniem jest redukowanie zbyt małej ilości sycących składników odżywczych. Znajdziemy tutaj mnóstwo przepisów na przepyszne i smakowite dania, a także liczne porady, które pomogą nam skutecznie i trwale pozbyć się zbędnych kilogramów.
Prezentowana jest nam w szczególności dieta białkowa, gdzie produkty zawierające wiele tego związku stanowią podstawę jadłospisu. Przepisy posiadają wiele chudego mięsa, warzyw, ryb. Autor proponuje nam także suplementację brakujących składników, w razie gdyby brakowało ich w diecie. Główną zasadą tej diety jest osiągniecie widocznej, jednak nie drastycznej redukcji masy ciała.
Dieta niskowęglowodanowa w przepisach
Jest to książka adresowana do osób, które chcą się zdrowo odżywiać i zachować szczupłą sylwetkę. Wiele badań wskazuje jednoznacznie, że nadmiar spożywanych codziennie węglowodanów przyczynia się do otyłości oraz wielu chorób. W związku z tym nasza dieta powinna zostać urozmaicona. W przypadku sporej otyłości, problemów z cholesterolem opisana tutaj dieta niskoweglowodanowa skutecznie pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów, powrocie do zdrowia. Prezentowane są tu ciekawe przepisy na surówki, dania obiadowe czy słodkości. Przy każdym przepisie znajdziemy informacje o liczbie kalorii, ilości białka, tłuszczu, błonnika i węglowodanów.
Dieta roślinna na co dzień - Julieanna Hever
Tym razem prezentujemy pozycję, która spodoba się wszystkim wegetarianom, osobom, które chcą ograniczyć spożywanie mięsa w swym jadłospisie. Julieanna Hever to znana dietetyczka specjalizująca się w diecie roślinnej, dzięki jej książce dowiemy się, ile białka naprawdę potrzebuje nasz organizm do poprawnego funkcjonowania, poznamy przydatne porady odnoszące się do ćwiczeń. Jest to wyjątkowe źródło wiedzy o najbardziej odżywczych pokarmach i rzeczywistych potrzebach organizmu.
Poznamy tu informacje na temat witamin i składników mineralnych, opis potrzeb żywieniowych organizmu w zależności od wieku i etapu życia, interesujące przykłady diety opartej na produktach roślinnych. Bardzo ważne jest to, że dieta dostosowana jest do potrzeb sportowców, osób zmagających się z różnymi chorobami czy chcących po prostu schudnąć. Autorka ukazuje również praktyczne wskazówki dotyczące wyposażenia kuchni, przykładowy tygodniowy jadłospis.
Dieta dla serca i układu krążenia - Małgorzata Borgman
Obok nowotworów głównym zabójcą Polaków są choroby związane z sercem i układem krwionośnym. Autorka tej książki prezentuje nam sposoby ochrony przed chorobami serca i miażdżycą, jak możemy walczyć z nadciśnieniem, a także jak ograniczyć ryzyko pierwszego czy kolejnego zawału? Ten poradnika na temat chorób serca dotyczy przede wszystkim żywienia. Znalazło się tutaj miejsce dla stosownych wskazówek dietetycznych, przepisów na potrawy, które są sugerowane osobom z poszczególnymi schorzeniami. Zaprezentowane zostały również lecznicze właściwości ziół. Stosując się do tych zaleceń, możemy znacząco poprawić swe zdrowie, uchronić się przed poważnymi chorobami.