Kobiety w ciąży powinny przyglądać się swojej diecie szczególnie, ponieważ ma ona ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Nawet najmniejsze niedobory żywieniowe mogą bardzo negatywnie odbić się na zdrowiu malucha. Naczelna zasada brzmi, że kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga (a nie za dwoje…). Sprawdź, po co warto sięgać w czasie kolejnych okresów ciąży, a jakich pokarmów i dań unikać.
Pamiętaj o wszystkim: białku, węglowodanach i tłuszczach
Powinnaś jeść wszystko, co służy zachowaniu dobrej diety, którą określa się jako zrównoważoną, urozmaiconą oraz średniokaloryczną (Twoja dieta w ciąży powinna zakładać maksymalnie 500 kcal dziennie więcej niż przed ciążą). Za cel przyjmij sobie więc po prostu zdrowe nawyki żywieniowe. Najlepsze białko znajdziesz w nabiale, mięsie oraz rybach (z nimi jednak obchodź się ostrożnie – zrezygnuj z ryb wędzonych, surowych i tych z puszek, niewskazane są także ryby z Morza Bałtyckiego oraz tuńczyk ze względu na dużą zawartość szkodliwej rtęci). W czasie ciąży nie jedz zbyt często smażonych produktów, które są ciężkostrawne – postaw na gotowane i pieczone mięso.
Twoja dieta powinna być także bogata w zdrowe tłuszcze, do których zalicza się oleje roślinne (rzepakowy, oliwa z oliwek, lniany czy z pestek winogron). Na prawidłowy rozwój dziecka dobroczynny wpływ mają także tłuszcze pochodzące z tłustych ryb morskich. Nie zapominaj o węglowodanach, ale nie mamy na myśli białego cukru. Postaw na zdrowe cukry złożone, czyli te, które znajdziesz w zdrowym pieczywie (graham, razowym, żytnim), brązowym ryżu, pełnoziarnistych płatkach śniadaniowych i makaronach oraz kaszach.
Suplementy w czasie ciąży
W czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na pewnie witaminy i minerały, które często trudno uzyskać w wystarczającej ilości, stosując najzdrowszą nawet dietę. To przede wszystkim kwas foliowy (witamina B6) – znajdziesz go w ciemnozielonych warzywach, natce pietruszki, papryce, kiełkach, pomarańczach i nieprzetworzonych płatkach. Postaraj się o żelazo w diecie, którego źródłem jest czerwone mięso i rośliny strączkowe. Ponadto ważny dla prawidłowego rozwoju płodu jest wapń. Dlatego jedz dużo produktów nabiałowych, roślin strączkowych i orzechów.
Jeśli obawiasz się, że właściwa dieta może nie wystarczyć, postaw na suplementację witamin i minerałów. Koniecznie stosuj się do zaleceń zawartych w ulotce, by nie przedawkować, a jeśli masz wątpliwości, porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym. Szczególnie szkodliwe mogą być nadmiary witaminy A.
Czego unikać w czasie ciąży?
To oczywiste, że kobieta w ciąży nie pije alkoholu – nawet najmniejszej jego ilości. Nie daj sobie wmówić, że kieliszek wina czy małe piwo nie zaszkodzą Twojemu maluchowi, gdyż tak naprawdę nie możesz być tego na 100% pewna. Nie pij także czarnej kawy ani mocnej herbaty. Niewskazane są słodkie napije i gotowe soki, gdyż najczęściej zawierają dodatki słodzące, mogące przyczyniać się do ciążowej cukrzycy. Na wysoki poziom cukru we krwi wpływają też produkty zawierające cukier prosty, a więc białe pieczywo, ryż i makaron. Lepiej odstaw je w kąt.
Ogranicz spożywanie gotowych i wysoko przetworzonych produktów. Szkodliwa jest sól w nadmiarze oraz gotowe mieszanki przypraw, które mogą zawierać glutaminian sodu.