Dieta cukrzycowa ma pewne ograniczenia, które jednak pozwalają osobom cierpiącym na tę dolegliwość, żyć normalnie i zdrowo się czuć. Oczywiście, dieta ta uzależniona jest od rodzaju cukrzycy – typu I oraz typu II. Przedstawiamy podstawowe zasady diety dla osób chorujących na cukrzycę.
Cukrzyca typu I – dieta
Cukrzyca typu I występuje najczęściej u dzieci i młodzieży i związana jest z występowaniem autoagresji. Trzeba pamiętać, że w przypadku, gdy podawane są zastrzyki z insuliny, trzeba zrobić to przed posiłkiem lub przynajmniej zmierzyć poziom cukru we krwi za pomocą glukometra i pasków testowych. Dieta w przypadku tego typu cukrzyca ma za zadnie kontrolować poziom cukru i ewentualnie go modyfikować przy pomocy właściwych produktów.
W diecie cukrzyka typu I powinno być jak najwięcej produktów zbożowych, pełnoziarnistych, warzyw o dużej zawartości skrobi (ziemniaki) oraz roślin strączkowych (fasola, soja, groch). Ponadto powinieneś zjadać dużo warzyw, jak najmniej przetworzonych oraz warzyw zielonych – brokułów, szpinaku, sałaty. Przyrządzaj je z minimalną ilością soli i tłuszczu. Możesz od czasu do czasu pozwolić sobie na owoce, ale te z małą zawartością cukru oraz cytrusy. Mięso i ryby powinny stanowić ułamek Twojego jadłospisu.
Cukrzyca typu II – dieta
Cukrzyca typu II związana jest zazwyczaj z wiekiem, ale też może być efektem złego odżywiania lub obciążenia genetycznego. Poza oczywistym efektem kontroli poziomu cukru we krwi, powinna odchudzić chorego, obniżyć ciśnienie krwi i być dość niskokaloryczna.
Jeśli chodzi o węglowodany, to powinny stanowić około 50% składników odżywczych w ciągu dnia, ale z zastrzeżeniem, że są to węglowodany pochodzące z produktów zbożowych, warzyw czy owoców. Z kolei tłuszcze to do 35% codziennych produktów spożywczych – powinny być to tłuszcze zdrowe, czyli pochodzące z tłustych ryb morskich, oliwy z oliwek czy awokado. Reszta to białko, wysokowartościowe i łatwo przyswajalne. Ponadto trzeba zapewnić znaczną ilość błonnika, aby wspomóc metabolizm i oczyszczanie jelit.
Ogólne zasady żywienia w przypadku cukrzycy
Nic nie ma tak dużego znaczenia w przypadku diety cukrzycowej, jak urozmaicenie. To bardzo ważne, aby nie tylko dostarczyć wielu witamin i minerałów, ale też ma znaczenie psychologiczne – dieta nie znudzi się tak szybko i będzie bardziej przyjemna dla chorego. Ponadto bardzo ważna jest konsekwencja w stosowaniu diety oraz jej regularność (przede wszystkim w porach spożywania posiłków). Organizm ma okazję przyzwyczaić się do stałych pór jedzenia, co zapobiega skokom cukru w organizmie. Proponujemy od 4 do 5 posiłków dziennie.
Pamiętaj także o tym, aby jeść z umiarem, czyli tylko tyle, ile potrzebuje Twój organizm. Musisz także unikać niektórych produktów (m.in. tłuszczów odzwierzęcych) oraz smażenia, aby dieta była zdrowa. Nie zapominaj także o dawce sportu, a jeśli jest to niemożliwe, wystarczą regularne spacery i przebywanie na świeżym powietrzu.