Tak! Zapomnijcie o micie, który mówi, że tłuszcze są niezdrowe, powodują wiele chorób oraz tycie. Natura nie jest dla nas aż tak okrutna i wyposażyła nas w tłuszcze, które są wyjątkowo zdrowe, a nawet mogą pomóc w walce z różnymi chorobami i dolegliwościami (o urodzie nawet nie wspominając!). Sprawdźcie, jakie tłuszcze warto jeść, a jakie są szkodliwe i gdzie je znaleźć.
Co to są zdrowe tłuszcze?
Najzdrowszymi dla ludzi tłuszczami są te pochodzenia roślinnego, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Ważna jest także ich właściwa proporcja, która zachowana jest w orzechach, migdałach, nasionach, oleju rzepakowym, oliwie z oliwek, awokado. Poza roślinami i ich przetworami, doskonałym źródłem kwasów nienasyconych są tłuste ryby morskie, takie jak markera, śledź czy łosoś.
Po co jeść tłuszcz? To niezbędny składnik każdej diety, ponieważ chroni przed chorobami, pozytywnie wpływa na odporność organizmu, umożliwia transport i rozpuszczanie bardzo ważnych witamin (witaminy A, D, E, K), a także wpływa pozytywnie na poziom tak zwanego dobrego cholesterolu. Zdrowe tłuszcze usprawniają też pracę układu nerwowego i mają znaczenie dla prawidłowej gospodarki hormonalnej organizmu.
Jakich tłuszczów unikać?
Skoro istnieją zdrowe tłuszcze, są też i te niezdrowe… to tłuszcze nasycone, których należy unikać w diecie, ponieważ podwyższają poziom złego cholesterolu, prowadzą do niebezpiecznych chorób układu krwionośnego oraz powodują tycie i ogólną, słabą kondycję organizmu. Tłuszcze nasycone to tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, dlatego zmniejszajmy w diecie ilość żółtego sera, masła, śmietany, tłustego mięsa oraz pełnotłustego mleka. Zwróćcie uwagę również na tłuszcz ukryty, niewidoczny gołym okiem – znajdujący się w wędlinach, parówkach, gotowych twarożkach i produktach wysoko przetworzonych.
Jeszcze gorszymi dla zdrowia tłuszczami są tłuszcze trans, które nieomal mają status trucizny. Znajdują się w wszelkich niezdrowych przekąsach – chipsach, słodyczach, ciastach, fast foodach. Ich źródłem są także gotowe, wysoko przetworzone dania obiadowe (np. zupy ze słoików, „zupki chińskie”).
Tłuszcze jako sojusznik w walce o urodę
Jeśli już wiemy, jak dbać o zdrowie, wspierając się zdrowymi tłuszczami i unikając tych niezdrowych, warto również zadać o urodę! Jeśli zależy Wam na pięknych włosach, mocnych, lśniących to włączcie w swoją dietę olej lniany i nasiona lnu (możecie też robić płukanki z lnu, tzw. laminowanie włosów).
Natomiast skóra będzie Wam wdzięczna za awokado, oliwę z oliwek oraz ryby morskie, które nawilżają komórki naskórka, ujędrniają oraz przeciwdziałają starzeniu. Za jej promienny wygląd odpowiedzialne są również migdały, które niwelują oznaki zmęczenia i stresu. Nie zapominajcie też o paznokciach – możecie je wzmocnić tłuszczem pochodzącym z ryb oraz produktami zawierającymi len.
W odchudzaniu oraz dbaniu o zdrowie, tłuszcze mogą wręcz pomóc, jednak trzeba pamiętać, żeby traktować je z umiarem. Zbyt duża ilość tłuszczów w diecie z pewnością odbije się negatywnie na naszym zdrowiu i samopoczuciu.