Termin ‘superfood’ obiegł środowisko dietetyków i osób dbających o zdrowie na całym świecie. I robi niesamowitą furorę! Dlaczego? Ponieważ oznacza zdrowie, dobrą dietę i dbanie o siebie. Podpowiadamy, czym są superfood i jakie mają działanie.
Czym jest superfood?
Tajemnicza nazwa superfood oznacza nic innego jak bardzo zdrową żywność, która dzięki ogromnej zawartości składników odżywczych, doskonale wpływa na ludzkie zdrowie i samopoczucie. W produktach superfood znajdziemy istną bombę witaminową, kopalnię minerałów i mikropierwiastków, biopierwiastków, enzymów czy aminokwasów, których próżno szukać w „zwykłym” jedzeniu.
Dzięki tym wszystkim składnikom superfood ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, wzmacnia nasz organizm na co dzień, zwiększając jego odporność oraz wydolność fizyczną i psychiczną. Produkty superfood regenerują ciało, a jednocześnie są łatwe w trawieniu i wydalaniu.
Produkty na liście superfood
Wiele produktów superfood to owoce i warzywa, które są dość trudno dostępne w Polsce, jednak dla chcącego nic trudnego. Jednym z takich produktów jest spirulina, czyli rodzaj alg morskich. Co kryje w sobie? Ogromne pokłady beta-karotenu, żelaza, białka i wapnia, a przy tym jest wyjątkowo niskokaloryczna. W naszym kraju niedostępna jest spirulina w czystej formie, ale w aptece można kupić sproszkowane algi w tabletkach, świetnie zachowujące jej właściwości.
Jako nieocenione źródło białka roślinnego wymienia się komosę ryżową, która jest także bogata w wiele ważnych minerałów, a jednocześnie nie zawiera uczulającego glutenu. Na liście superfood są także jagody acai, będące nieocenionym źródłem antyoksydantów, białka, błonnika, kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Ponadto wśród superfood znaleźć można awokado (zawiera kwasy omega-9, witaminy C, A, E, D, K, B i PP), orzechy pecan (tłuszcze nienasycone, roślinne białko, witamina E, przeciwutleniacze) oraz chociażby czarny ryż (błonnik, witamina B1, antyoksydanty).
Polskie superfood
Nie trzeba jednak korzystać wyłącznie z drogich zagranicznych produktów superfood. Również w naszym kraju znajdziemy świetne owoce, warzywa czy kasze, które mają właściwości najzdrowszego jedzenia. To między innym czosnek, nazywany naturalnym antybiotykiem, zawierający około 100 substancji aktywnych, działających antybakteryjnie, przeciwzapalnie oraz antyrakowo.
Polskim superfood jest także siemię lniane, bogate w zdrowe tłuszcze, błonnik, aminokwasy, witaminy z grupy B, minerały (m.in. żelazo, wapń, magnez) oraz solidną dawkę przeciwutleniaczy. Do diety warto włączyć również kaszę jaglaną, nazywaną królową kasz. W jej składzie znajdziemy lecytynę, beta-karoten, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor i potas. Ma także właściwości odkwaszające organizm. Następna na liście superfood jest natka pietruszki – nieocenione źródło witaminy C, A, przeciwutleniaczy i olejków eterycznych poprawiających trawienie oraz łagodzących bóle menstruacyjne. Nie możemy zapomnieć także o żurawinie, która ostatnio wraca do łask. Ma ona silne właściwości przeciwbakteryjne, antyoksydacyjne, a także ogromną zawartość witaminy C i beta-karotenu.
Ogólną zasadą superfood jest to, że powinny być to produkty jak najmniej przetworzone, najlepiej surowe i możliwie czystej postaci. Tylko wtedy mamy gwarancję, że zawierają składniki odżywcze na wysokim poziomie.