Jeśli do tej pory słowo ‘trendy’ kojarzyło Ci się wyłącznie z modą i kosmetykami, informujemy, że jesteś daleko w tyle… dietetycy już od kilku lat na koniec roku prognozują, jakie będą trendy żywieniowe w najbliższym czasie. Co to oznacza? To niezwykle proste! Przeczytaj, co będzie modne w restauracjach i na blogach kulinarnych w 2017 roku! Może włączysz te składniki również do swojej diety?
Nasiona marchewki
Tak, wiemy, brzmi to dość dziwnie. Marchewkę wszyscy znają i kochają za słodkawy smak i zdrowe witaminy w niej zawarte, ale nasiona marchewki? Już spieszymy z wyjaśnieniami. Nasiona marchwi są skondensowanym źródłem witamin oraz minerałów, które skutecznie wspomagają walkę z chorobami układu krwionośnego – miażdżycą, nadciśnieniem, wieńcówką. Ponadto napar z nich działa oczyszczająco i moczopędnie, dzięki czemu można je stosować nawet w przypadku kamicy nerkowej. Nasiona marchewki to także naturalny lek na stres, zmęczenie oraz niedokrwienie organizmu.
Jednak nasiona te mogą zawierać też toksyny, dlatego ważne jest źródło ich pochodzenia – najlepiej ekologiczne, certyfikowane. Jak je jeść? Można przygotować napar, dodawać do herbaty lub innego ciepłego napoju. Nasionami można zastępować len w chlebie, bułkach oraz domowych wypiekach. Dobrze sprawdzą się także w formie nieprzetworzonej – w sałatkach i na kanapkach.
Souping – oczyszczanie zupami
Souping to nic innego jak nowe wydanie trendu sprzed kilku lat – jucing (oczyszczania organizmu sokami). Teraz w modzie jest detoks zupowy. Ta metoda oczyszczania organizmu z toksyn wydaje się być bardziej różnorodna dzięki zawartości całych warzyw w zupach, ale też daje większe pole do popisu i pozwala „zjeść coś ciepłego”. Dzięki wartości odżywczej zup, łatwiej wytrwać w postanowieniach i nie poddawać się z powodu uczucia głodu (zupy znacznie lepiej niż soki wypełniają żołądek i dają uczucie sytości na dłużej). Warzywa pełne są błonnika i minerałów, które często trudno znaleźć w owocach.
Jakie zupy jeść w soupingu? Przede wszystkim przyrządzone na wywarze z warzyw (raczej nie mięsnym), wykorzystujące ponadto warzywa sezonowe. Unikaj zagęszczania zupy śmietaną lub mąką, które zakwaszają organizm i mają dużo niezdrowych kalorii.
Woda kaktusowa
Tak, dobrze przeczytałeś. Woda z kaktusa zdetronizuje w roku 2017 wodę kokosową. Woda pozyskiwana jest z opuncji figowca i ma doskonałe właściwości zdrowotne. To witaminy: A, cała paleta witamin B oraz silny przeciwutleniacz – witamina C. Jest źródłem ważnych dla organizmu minerałów: potasu, magnezu, krzemu, sodu i żelaza, a także oczyszczającego błonnika. Dzięki temu obniża poziom złego cholesterolu, pomaga w chorobach serca, a także wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu.
Woda kaktusowa polecana jest sportowcom podczas treningu, ponieważ wykazuje działanie izotoniczne (szybko uzupełnia utracone podczas wysiłku fizycznego minerały i elektrolity).