Wojnę cukrowi w diecie decyduje się wypowiedzieć coraz więcej osób. Zadanie to jednak niełatwe, bo znajdziemy go nie tylko w domowej cukierniczce, ale w całej gamie produktów, których nawet byśmy o to nie podejrzewali.
Życie bez cukru
Słodkie soki, jogurty i deserki, muesli – o tym, że zwierają cukier i wcale nie są tak zdrowe, jak uparcie reklamowano jeszcze kilkanaście lat temu, wiedzą już niemal wszyscy. Zadajmy sobie jednak trochę trudu i zerknijmy na etykiety produktów w naszej lodówce: keczup, majonez, musztarda, gotowe sosy i sałatki, produkty w puszkach. Nie zapominajmy też o chlebie i innych wypiekach.
Rezygnacja ze słodzenia herbaty, kupowania batoników i cukierków, czy innych ewidentnie słodkich produktów nie daje więc gwarancji, że w kupowanych przez nas produktach, czasem nawet szumnie zwanych dietetycznymi, nie natkniemy się na cukier rafinowany. Jeżeli więc chcemy, albo wręcz musimy (np. ze względu na chorobę – cukrzyca i inne) całkowicie wyeliminować cukier z naszej diety, musimy mieć oczy naprawdę szeroko otwarte.
Choć cukru warto unikać ze względów zdrowotnych, na szczęście nie musimy nieustannie odmawiać sobie słodkiego smaku. Wystarczy poznać jego zdrowsze zamienniki i wprowadzić w życie nowe nawyki żywieniowe. Do dzieła!
Uwaga na słodziki
Biały cukier, czyli cukier rafinowany, można zastąpić słodzikami syntetycznymi. Cieszą się popularnością wśród osób będących na diecie, gdyż są mniej kaloryczne, a także posiadają niższy indeks glikemiczny. Radzimy ich jednak nie nadużywać – mimo wszystko nie są to produkty naturalne, a przeciwko nim świadczyć mogą chociażby głośne kontrowersje wokół aspartamu.
Bezpieczniejszy wydaje się być półsyntetyczny ksylitol, czyli cukier brzozowy. Jego zaletą jest to, że nie powoduje próchnicy, stąd wykorzystywany jest na przykład do słodzenia gum do żucia. Na dłuższą metę lepiej jednak rozejrzeć się za bardziej naturalnymi rozwiązaniami.
Naturalna słodycz
Spożywanie miodu i słodzenie nim ma w Polsce wielowiekową tradycję, należy jednak mieć świadomość, że posiada on wysoki indeks glikemiczny i powoduje szybki wzrost stężenia glukozy we krwi. Dużo korzystniej, jako posiadające niski indeks, wypadają dwa popularne ostatnio naturalne słodziki, syrop z agawy i stewia.
Naturalnym słodzikiem jest również cukier nierafinowany, czyli nie poddawany obróbce chemicznej. Nie został on pozbawiony melasy i zawiera składniki mineralne. Sporo kosztuje, ale może właśnie to jest sposób, by spożywać go coraz mniej?